Најновије

ДОДИК: Да није петљања западних земаља Балкан би био безбедан, немачка политика увек антисрпска

Председник Републике Српске Милорад Додик је истакао да Српска има изражену политичку вољу да очува стабилност и мир, а да глобални процеси убрзано воде до мултиполарног света у којем Српска треба да има место.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би Балкан да није петљања западних земаља био безбедан, али да упркос свему сматра да неће успети да дестабилизују регион. Додик је истакао да Српска има изражену политичку вољу да очува стабилност и мир, а да глобални процеси убрзано воде до мултиполарног света у којем Српска треба да има место.

"Садашња одбрана наших позиција јесте прављење позиције за то место. Ми јесмо мали, али географски изузетно важни. И ми сада треба да се водимо својим интересима", рекао је Додик за "Политику".

На питање да ли мисли да је безбедност Балкана угрожена, о чему не прича само Бошњачко национално веће већ и Олаф Шолц, Додик је упитао шта немачки канцелар има с безбедношћу Балкана, наводећи да је то ствар балканских народа.

"Да није њихових петљања, било би безбедно. Шолцова влада је добила стотину милијарди евра за војску. Да видимо хоће ли је послати у Украјину ако су тако силни. Можда им Балкан треба као место да се вежбају. Но, ствари нису као пре и нисам сигуран да ће успети дестабилизовати Балкан", навео је Додик.

Нагласио је да ће Српска имати памети да очува мир, наводећи да мора да гарантује неприкосновену безбедност за Бошњаке у Српској што, истиче, мисли веома озбиљно.

"А прича о перспективама и односима Српске и ФБиХ су нешто сасвим друго. С овима у Сарајеву нисам спреман да правим БиХ, јер је та земља неодржива. Странци им сервирају причу и наговарају их да нас замајавају док не виде да ли ће да нас нападну, што им не бих саветовао", казао је Додик.

"Немачка политика је антисрпска кроз целу историју"
На питање да ли зна како ће се завршити судски процес против њега покренут због непоштовања наметнутих решења, Додик одговара да се само Србима пресуђује масовно, а другима на нивоу карикатуре. 

"То је нелегални инквизицијски суд, на који одлазим како бих показао његов бесмисао. Моје и финансије моје породице проверавали су у 48 земаља света, гледали су сваки рачун, чак и оне за хотел. И све се свело на то да ми суде зато што не поштујем Шмита", рекао је Додик.

Он је рекао да су Југославију развалили они који су ујединили Немачку и тиме спојили свој народ, а који сада проглашавају за јерес и највећи грех жељу српског народа за уједињењем.

"Не постоји никаква шанса да БиХ опстане, јер нема љубави за њу. Срби су, баш као и предлагачи резолуције о Сребреници-Немци, некада били део јединствене земље и треба да имају иста права на уједињење. Ми треба да разумемо и њихов безобразлук. Српски народ није без шансе, заиста тако мислим. Садашња генерација предвођена Вучићем је стабилизовала Србију. На недавном ручку с председником Кине у Београду видео сам ту врсту поштовања и јасно чуо речи да се Си Ђинпинг и Кина подржавати Србију", рекао је Додик.

ХАРКОВ ЋЕ ГОРЕТИ! Зеленски и Буданов направили глупост: Украјинци морају да се помире са чињеницом

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА