Најновије

ЗАХАРОВА УПИТАЛА БЕРБОКОВУ: Која то половина планете се бори за мир у Украјини?

Колективни запад није исто што и половина света – ни географски, ни по броју становника, подсетила је портпаролка МСП-а Русије, подсетивши да су управо западне земље те које свакога дана шаљу оружје у зону сукоба.

Која то половина света се свакодневно бори за мир, упитала је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова у емисији "Соловјов лајв", коментаришући јучерашњу изјаву немачке министарке спољних послова Аналене Бербок "да половина света ради на томе да се постигне мир", али да то не може бити постигнуто, будући да председник Русије Владимир Путин "уопште не жели да разговара". 

Колективни запад није исто што и половина света – ни географски, ни по броју становника, подсетила је Захарова, напоменувши још да је Колективни запад тај који "сваки дан испоручује оружје у зону конфликта, што противречи западним правилима о оружју". 

"За какав се мир боре? Имали су седам година за то, да реализују Минске споразуме. У њима се и налазила формула мира. А шта они данас раде? Испоручују оружје. Управо су они ти који су иницирали те антидржавне, противуставне преврате у Украјини, који су довели до ове трагедије", изјавила је портпаролка МСП-а. 

Раније на Телеграму портпаролка је подсетила и да је Владимир Зеленски тај који је званично и правно забранио преговоре са Русијом.

"Сатима, а некада и данима председник Русије је, чак и ако узмемо последњих десет година, не узимам у обзир неке друге представнике попут министра спољних послова Русије и наше дипломате и друга лица која су овлашћена да воде преговоре, дакле, говорим само о председнику – он је разговарао са свима њима, и у Москви и на неким неутралним територијама. Имам у виду и земље које су се раније сматрале за неутралне у међународним организацијама, у оквиру Нормандијског формата… Сатима су трајали ти преговори", подсетила је Захарова у емисији, те још једном упитала: "С ким то руски председник не планира или не жели да разговара по мишљењу Бербокове?"  

Бербокова је за то представила наводни доказ, иронично је прокоментарисала Захарова, указујући на онај део изјаве немачке министарке у којем је речено да су нуклеарне вежбе Русије и непрестани напади на инфраструктуру доказ за ту неспремност за дијалог.

"Подсетићу ову жену која се налази на челу МСП-а Немачке... Напад на инфраструктуру се десио када су у ваздух дигнути Северни ток 1 и 2. И ми смо позивали, укључујући и руског председника, који према њеном мишљењу не жели да разговара, колико пута смо позивали да се спроведе заједничка међународна истрага. Све је то било блокирано, а то су учинила њихова старија браћа из Вашингтона. За две године од како се догодио терористички напад на Северни ток 1 и 2 Немачка није урадила ништа. Она није направила ни један корак напред (у истрази) и, генерално, она се максимално труди да уклони ову тематику из своје агенде", каже она.

Американци су дигли у ваздух Северни ток 1 и 2, јер они су о томе говорили директно, њихова званична лица су говорила да ће уништити ту инфраструктуру, подсетила је Захарова. 

"За Колективни запад Русија треба да буде или потчињена њиховим интересима или… Они нас на други начин не виде. Они ће све да ураде како би нам нанели стратешки пораз. Они на нас не гледају као на део себе, или као на органски део нашег заједничког постојања у неком општем простору. Не. Ми за њих не треба чак ни да будемо 'сировински додатак' (извор сировина). Ми једноставно треба да будемо они људи који обрађују своје природне ресурсе и затим их њима дајемо. Пожељно би било још да им их плаћамо", поручила је портпаролка Министарства спољних послова Русије. 

Бербокова је, подсетимо, јуче неочекивано допутовала у Кијев како би пружила подршку Украјини у тренутку када се Украјинци очајнички боре да задрже Харков, а Владимир Зеленски да оправда свој легитимитет.

МАСАКАР СТРАНИХ ПЛАЋЕНИКА: Руси спржили тајне базе! Британци признали озбиљне губитке

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 20240616145907fd27a52e