Најновије

НЕМАЧКИ АфД И ЕУ ДЕМОКРАТИЈА: Ко је против НАТО мора под тортуру!

У спору Канцеларије за заштиту устава (БфВ), који је Алтернативу за Немачку (АфД) класификовао као "сумњиви случај", Виши управни суд у Минстеру одбацио је жалбу странке, што значи да је овој Канцеларији дозвољено да настави са праћењем функционера АфД-а.

Спор је трајао седам дана, а жалба се односила на питање да ли је Савезна канцеларија за заштиту устава, са седиштем у Келну, исправно сврстала странку и њену омладинску организацију Јунге алтернативе (ЈА) међу "осумњичене десничарске екстремисте."

После одлуке Вишег управног суда у Минстеру, Канцеларија за заштиту устава може да настави да прати функционере странке. Процена је, како се тврди, донета на основу Савезног закона о уставној заштити.

Пошто је Савезна канцеларија за заштиту устава смештена у Келну, надлежни за спор су судови у Северној Рајни-Вестфалији.

Следећи корак је утврђивање да ли је у питању "потврђени екстремистички покушај." Претходно је у случају ЈА Савезна канцеларија то већ прогласила, а Управни суд у Келну је потврдио ову пресуду у фебруару 2024.

У образложењу пресуде речено је да је Канцеларија за заштиту Устава "задржала сразмерност" у поступку, који је, како је саопштено, компатибилан са немачким Основним законом, европским и међународним правом.

Према мишљењу Сената, у случају АфД-а постоје "докази о антидемократским настојањима", а у образложењу је наведено да је постојала "намера против људског достојанства одређених група људи."

Пресуда Минстера још није правно обавезујућа. Адвокати странке су најавили да ће уложити жалбу вишој инстанци.

Виши управни суд у Минстеру није дозволио жалбу, али АфД може поднети захтев за жалбу који претходно треба да одобри Савезни управни суд у Лајпцигу.

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА