Најновије

ИЗ НАТО УПУЋЕНА БРУТАЛНА ПРЕТЊА! Поменута кључна тачка и злокобна реч - "неутралисати"!

Бивши врховни командант НАТО-а Џејмс Ставридис жестоко је запретио Москви и позвао Алијансу да "неутралишу" Каљининград, најзападнију руску енклаву, уколико Руска Федерација озбиљно угрози безбедност балтичких држава.

Калињинград (бивши Кенинсбер) је стратешки важан град који је пре Другог светског рата припадао Немачкој, када је Постдамским споразумом предат Сојветском савезу.
У тексту за Блумберг, објављеном у време док је на Црвеном тргу Русија славила победу у Отаџбинском рату и обележавала 79. годишњицу победе над нацистичком Немачком, Ставридис је говорио о Каљининграду као последњој преосталој сметњи која спречава да се Балтичко море претвори у „НАТО језеро".

- Поглед на карту показује да је то у великој мери (али не и потпуно) тачно - обала има неколико делова руске територије. Остатак приобалног приморја је у рукама НАТО-а: Шведска, Финска, Естонија, Летонија, Литванија, Пољска, Немачка и Данска - написао је пензионисани адмирал америчке морнарице и бивши врховни савезнички командант НАТО-а.
Ставридис је истакао да Каљининград делује као географски клин између балтичких држава НАТО и да ће морати да буде неутралисан како руске копнене снаге - којих има и у Белорусији - не би могле да преузму контролу над критично важним Сувалки прелазом.

Сувалки прелаз је уски појас између Белорусије и Калињинграда који се протеже дуж границе Литваније и Пољске.

Након сукоба у Украјини, балтичке чланице НАТО-а су ограничиле копнени саобраћај између руског копна и Калињинграда под ембаргом ЕУ.

ПАДАЈУ ГЛАВЕ У КИЈЕВУ! Након покушаја атентата, Зеленски дао отказ...

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube