Најновије

Упозорење из Пекинга: Далекосежне последице конфискације имовине Русије

Глобална заједница мора да поштује суверенитет свих држава и да заштити међународно право, пише кинески "Глобал тајмс".

Недавно су САД и ЕУ разматрале заплену руске имовине вредне стотине милијарди долара, а овај потез ће очигледно имати далекосежне последице на међународно право и финансијску стабилност, пише "Глобал тајмс".

На почетку сукоба у Украјини, САД и њихови западни савезници су замрзнули 300 милијарди долара вредну руску имовину, од чега је већина у земљама ЕУ, уз још око пет милијарди долара у САД.

Замрзнуту имовину Москва не може да користи, али она и даље припада Русији.

Очигледно, западне владе могу да замрзну туђу имовину, али заплена те имовине, која ће се онда препустити Украјини или употребити у њену корист, захтева додатне судске процедуре, укључујући и доношење судске пресуде.

САД су недавно предложиле да се заплени око 300 милијарди долара руских резерви кроз Закон о обнови економског просперитета и могућности за Украјинце.

ЕУ засада жели да заплени 16 до 21 милијарду евра руске имовине. Ови кораци изазивају значајну забринутост других држава због правних и моралних последица.

Ако се Русија одлучи да узврати, то би могло довести до значајне ескалације сукоба, а можда и до изазивања глобалног финансијског рата. Иако Русија нема исте економске могућности као западне земље, руски одговор може изазвати далекосежне последице на глобалном нивоу.

Нема сумње да ће дугорочни ефекти заплене руске имовине бити далекосежни и да ће довести до повећаних геополитичких ризика. Друге државе могу да преиспитају своју изложеност финансијском ризику и развију правне стратегије, како би заштитиле сопствену имовину од оваквог отимања.

Конфискација руске имовине представља кршење принципа државног суверенитета, према коме је имовина неке државе неприкосновена.

За земље које задржавају неутралну позицију у сукобу у Украјини, заплена руске имовине изазива забринутост због широких импликација на међународно право и финансијске норме.

Друге државе су посебно забринуте због преседана који такво понашање представља за располагање својом државном имовином.

Постоје мишљења на Западу да заплена руске имовине неће имати последице на имовину других земаља. Али, такви аргументи су неодрживи, јер противурече историјским чињеницама.

Глобална заједница мора да поштује суверенитет свих држава и да заштити међународно право.

САДА И ЗВАНИЧНО! Значајан напредак у области Харков, Руси мељу све пред собом (МАПА)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА