Најновије

ЕСКАЛАЦИЈА У НАЈАВИ: Столтенберг тражи ударе НАТО ракетама унутар Русије

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је савезнике да повуку забрану Украјини да користи оружје Алијансе у нападима на војне циљеве на територији Руске Федерације.
Столтенберг

Столтенберг

''Сада када се воде многе борбе у Харкову, близу границе, ускрацћивање могућности Украјини да користи ово оружје против легитимних војних циљева на руској територији им отежава одбрану'', рекао је Столтенерг у интервјуу за Економист.

Лист наводи да је Столтенбергова јасна, иако неименована, мета била политика коју води председник САД Џозеф Бајден, а којом он одређује циљеве које Украјина може да нападне америчким наоружањем.

Украјински председник Володимир Зеленски неколико пута је упутио молбе западним савезницима за дозволу да користи донирано оружје на циљевима унутар Русије, а нарочито након напредовања руских трупа у Харковској области.

Русија је 10. маја започела офанзиву у овом региону, а Столтенберг није учекивао да удар доведе до пробоја фронт.

''Они ће наставити да гурају и настављају да добијају неку маргиналну позицију, и спремни су да плате веома високу цену за ове маргиналне добитке'', закључио је Столтенберг .

Упозорио је да се Украјина ипак бори и упутио критику на рачун европских савезника.

''Европски савезници су обећали милион артиљеријских граната. Нисмо видели ништа слично томе'', нагласио је Столтенберг.

Истакао је да је овај потез повећао ризик од ескалације тензија, али је додао да постоји разлика између слања оружја и обучавања и војног ангажовања.

''Пружамо обуку, пружамо оружје, муницију Украјини, али нећемо бити директно укључени са територије НАТО у борбене операције изнад или у Украјини. Дакле, то је друга ствар'', оценио је Столтенберг.

Прочитајте ОВДЕ шта Шолц каже о рату у Украјини

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА