Најновије

МИНИСТАР ОДБРАНЕ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ: Бесмислено слати НАТО трупе у Украјину

Постављање британских или других НАТО "чизама" на терен у Украјини не би имало смисла, али постоје други начини да се помогне Кијеву, изјавио је министар одбране Велике Британије Грант Шапс.
Грант Шапс

Грант Шапс

Поједини украјински званичници су предложили да се ветерани из западних оружаних снага пошаљу као "цивилни инструктори" за обучавање украјинских војника, како би се у кратком року оформиле нове бригаде које би надокнадиле губитке на бојном пољу.

"Не желим да пређем ту линију, која би довела до слања британских трупа на терен у Украјини. Не сматрам да има смисла радити тако нешто. Али оно што мислим да је разумно јесте потенцијално приближавање обуке", изјавио је Шапс за британски "Телеграф" и додао:

"Постоје други модели које можемо размотрити. Тренутно не бих желео да улазим у детаље."

Он је истакао да је Велика Британија већ обучила 65.000 украјинских војника од 2014. године, већину њих од фебруара 2022, те да је посвећеност Лондона Кијеву "чврста као стена".

Шапс је признао да је ситуација северно од Харкова прилично тешка за украјинску војску и за то окривио "цивилизовани свет" који не обраћа пажњу.

"Мислим да је свет само скренуо поглед", рекао је он и додао да ипак сматра да је ситуација поправљива у овом тренутку.

Према његовом мишљењу, друге "цивилизоване" земље треба да следе пример Велике Британије и да пошаљу још више новца Кијеву, како би осигурале да Украјина има сво оружје, обуку и опрему која јој је потребна да победи Русију.

Раније ове недеље, Шапс је за радио Тајмс изјавио да Лондон "не види никакав смисао" у убеђивању или "подстицању" Кијева да прихвати било какво примирје и "да део своје територије" Москви.

Прочитајте ОВДЕ више о сусрету Ђинпинга и Путина у Пекингу

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА