Најновије

Учешће снага ЕУ у борбама против Русије искључено: Шта пише у нацрту споразума Брисела и Кијева

Европска унија је усагласила нацрт споразума о гаранцијама безбедности Кијеву који не предвиђа директно слање војника ЕУ у сукоб са Русијом, пише немачки „Велт“ који је имао увид у документ.

„ЕУ је постигла договор по питању безбедносних обавеза према Украјини. Нацрт се тренутно разматра у Кијеву“, наведено је у чланку.

Према документу, гаранције безбедности се тичу политичке, војне и економске помоћи Украјини док та земља не уђе у НАТО и ЕУ.

„Велт“, такође, наводи да Брисел жели да изађе са тим гаранцијама најкасније почетком јула.
У случају нових напада на Украјину Кијеву се предлажу консултације у року од 24 сата од инцидента.
„Директно учешће војника ЕУ на украјинској страни у борбама против Русије је искључено“, истиче немачки дневник.

Подсетимо, Кијев је потписао споразуме о безбедности са више држава, укључујући Велику Британију, Канаду, Данску и друге. Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова истакла је да о ‘гаранцијама’ у тим документима нема говора и да оне у суштини не мењају ништа.

Како је објаснила Захарова, у њима се само констатује шта се одавно дешава у пракси – велика војно-техничка и финансијска помоћ Кијеву.

Као пример је навела да у оквиру таквог споразума Берлин намерава да Кијеву до краја 2024. године издвоји седам милијарди евра војне помоћи и шест милијарди евра последње године, Париз планира да Украјини да три милијарди евра ове године. Додала је да Лондон планира да на украјинску војску потроши око 2,5 милијарди фунти, а Отава више од две милијарде долара.

Према њеним речима, представници западних земаља који потписују такве документе са Украјином, говоре о њима као о празним и необавезујућим.

Француски председник Емануел Макрон изјавио је раније да не искључује могућност да, на захтев Кијева, пошаље трупе у Украјину, уколико Русија пробије линију фронта.

Према његовим речима, „многе земље ЕУ“ су се сложиле са мишљењем Париза о овом питању.

Консултант Стејт департмента САД Едвард Љутвак је у чланку за портал „Унхерд“ рекао да се Британија, Француска и земље Северне Европе већ тајно припремају за слање војске у Украјину.

Став Кремља је да је реторика западних земаља у вези са могућношћу слања војника у Украјину опасна.

ГОРИ ХАРКОВ КАО БАКЉА: Фронт постао паклено крвав, чека се руска офанзива

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 20240523094800f35a70e0