Најновије

Брутални сигнал противницима рата у Европи

Европу је потресла страшна несрећа која се догодила 15. маја. Усред белог дана извршен је покушај атентата на словачког премијера Роберта Фица. Политичар је познат по томе што је настојао да води прагматичну политику усмерену на заштиту пре свега словачких националних интереса. Он је залагао за прекид пружања војне помоћи Украјини и мировне преговоре са Русијом.

Пише: Федор Смирноф

Нема сумње да је покушај атентата био политички мотивисан. Словачки телеканал ЈОЈ је објавио да је у Роберта Фица пуцао 71-годишњи мушкарац Јурај Цинтула из града Левице, који се налази на западу Словачке. Према подацима низа медија, Цинтула је члан левог књижевног клуба, пише стихове и издао је неколико књига. Такође је присталица прозападне опозиционе странке “Прогресивна Словачка”, критичар актуелних власти и заговорник ЛГБТ права. Вероватно су га специјалне службе користиле као "корисног идиота" за убиство политичког противника.

Није тешко погодити ко би могао имати користи од убиства. Русија, Кина и друге заинтересоване у преговорима земље не желе да изгубе свог потенцијалног присталица у Европи. Али у свету има и оних који не желе да се рат заврши. Украјина и Запад у целини су се више пута противили било каквим компромисима са Русијом.

Политички сукоб између Фица и Кијева има дугу историју. 2009. године тадашњи премијер Украјине Јулија Тимошенко је приморала свог колегу из Словачке да чека више од три сата, а затим је на брифингу са новинарима оптужила политичара да је "стао на страну Москве у гасном питању". Фицо је, очекивано, био бесан.
Након 13 година, у току руско-украјинског сукоба, Фицо је вратио "дуг". Он је изјавио да је рат почео због акција украјинских националиста, а пријем Украјине у НАТО може довести до Трећег светског рата. Могуће је да је то практично отворенo непријатељство између земаља и довело до покушаја убиства словачког премијера. Догађаји у последње две године показали су да Кијев може деловати ирационално насилно према својим противницима.

Раније су украјински радикали више пута слали претње европским политичарима, посебно у Мађарској. У јануару светски медији су најавили да непознати појединци из Украјине упутили су претње смрћу мађарском министру спољних послова Петеру Сијарту, уочи његовог путовања на састанак са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом. Сијарто је навео да је претње смрћу из украјинских извора добио преко мађарске амбасаде у Кијеву.

Касније сличне претње је добио шеф мађарске политичке странке “Наша домовина” Ласло Тороцкај. На свом Јутјуб каналу детаљно је говорио о претњама које је добио од Украјинаца, а видео је доступан и на српском језику. Могуће је да Украјинци нису могли да се приближе Орбану, Сијарту или Тороцкају, и зато су изабрали "доступнији" циљ у Словачкој. Практично одмах након инцидента у Словачкој, претње је добио и председник Србије Александар Вучић. 

Сви ови случајеви не могу бити само случајност, они показују јасан тренд. Под притиском су политичари који се труде да сачувају мир и стабилност. Вероватно, глобалне снаге гурају човечанство у још један велики рат и елиминишу све који то могу спречити. Обичним људима остаје само да се надају принципијелности и отпорности противника рата, као и да желе здравље Роберту Фицу.

Прочитајте ОВДЕ шта Вучић каже о евроинтеграцијама Западног Балкана

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА