Најновије

ЕВРО-ЈАВАШЛУК: Приштина саопштила да припрема "нацрт ЗСО"

Министарка спољних послова и дијаспоре у Приштини Доника Гервала-Шварц најавила је да влада припрема нацрт статута Заједнице општина са српском већином, да ће га до краја месеца доставити Уставном суду на разматрање, истовремено захтевајући од Савета Европе "да без одлагања позове Косово у чланство те организације".
Без срама...

Без срама...

Припрему нацрта статута влада у Приштини покренула је након позива међународних кругова, који су истакли да је достављање нацрта статута уставном суду, услов да се чланство Косова у Савету Европе стави на дневни ред Комитета министара те организације.

Доника Гервала је саопштила да је послала писмо председнику Парламентарне скупштине Савета Европе, којим га обавештава да влада у Приштини преузима обавезу да ће припремити нацрт за стварање механизма самоуправљања, координације и сарадње општина са српском већином на Косову.

"Тиме се испуњавају наслеђене међународне обавезе Косова, задовољавају потребе грађана српске заједнице, али истовремено поштује Устав и сви закони Косова у целини и до детаља, као и принципи Савета Европе. Такав нацрт служи, с једне стране, циљу владе да интегрише невећинске заједнице и примени законе у свим општинама", написала је Гервала.

Истиче да нацрт обезбеђује "не само пуно поштовање Устава и закона Косова", већ истовремено спречава недозвољене интервенције споља, како у општинама, тако и, како истиче, на Косову у целини.

Гервала поручује да је упућивањем писма председнику ПС СЕ постигнута конкретизација посвећености Приштине да предузме важан и опипљив корак у испуњавању својих обавеза.

"Тражимо и очекујемо да Савет Европе испуни свој део обавезе и позове Косово да се без одлагања придружи Савету Европе, као земља која не само да је добила највише услова за чланство у овој организацији, већ је све те услове испунила", написала је Гервала-Шварц у објави на Фејсбуку.

Извор: РТС 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА