Најновије

Руска офанзива на Харков далеко је више од пуког војног пораза Украјине! И Запад и Кијев то знају, зато и боли толико!

У "Чапајеву", совјетском филмском класику из 1930-их, који је још увек добро познат у руској и украјинској популарној култури, позната кључна сцена приказује "психолошки напад". У филму се ово не односи на пропаганду или информациони рат, као што бисмо сада могли претпоставити. Уместо тога, напад је дисциплиновано напредовање преко правог бојног поља, изведено са толико сјаја да готово успаничи браниоце у поразу. У старом совјетском филму, овај напад је одбијен.

Ипак, у стварности, ствари могу да испадну другачије: постоје знаци да се недавна руска офанзива на североисточну област Харкова у Украјини, иако је мало вероватно да је била осмишљена за такве ефекте, можда претвара у психолошки пораз Кијева и његових западних присталица.

Без инсајдерског знања, не можемо знати тачне циљеве које Москва намерава да оствари овом операцијом. Знамо шта је постигла, у овом тренутку, у погледу територије и заузетих позиција: више од 100 квадратних километара, укључујући све већи број села. Према украјинским официрима и медијима, руске снаге воде борбе у граду Волчанску, локалном центру од војног значаја. 

Тешко је предвидети где ће се овај напредак зауставити. Али с обзиром на, барем до сада, релативно мале снаге распоређене у овој операцији, мало је вероватно да је она била намењена заузимања града Харкова, другог по важности урбаног центра Украјине. Међутим, то може послужити да се поново доведе у домет руске артиљерије, која би могла послужити будућим и већим офанзивама.

Вероватније претпоставке у вези са циљевима Русије укључују стварање тампон зоне за заштиту руског региона и града Белгорода и вршење притиска на украјинску војску да претерано прошири своје већ исцрпљене ресурсе. Руске снаге које започињу нове нападе у додатним регионима (Суми и Чернигов) - отварајући оно што је један британски лист већ назвао још једним, "трећим" фронтом - одговарало би овом обрасцу. 

Руски циљеви, наравно, не морају да буду статични: Москва може да започне операције са једним низом циљева, али да их ревидира када се отворе нове могућности, што се може десити у овом случају.

Оно што захтева мање нагађања је процена утицаја напада на два руска противника: Украјину и Запад, посебно Сједињене Државе. 

Није изненађујуће да и Кијев и Вашингтон улажу напоре да Умање своје губитке и будуће ризике. Амерички државни секретар Антони Блинкен боравио је у изненадној посети Кијеву. Признајући да је ситуација „ изазовна ", он је покушао да одржи наду, обећавајући да ће америчка помоћ ускоро стићи и направити велику разлику. Проблем је што он то не може знати; а то је инхерентно мало вероватно. Из два разлога: Нема довољно помоћи, и не може бити довољно, с обзиром на основне слабости Украјине у људству које се не могу поправити никаквим западним финансирањем.  

Украјински председник Владимир Зеленски такође је настојао да увери домаћу и међународну публику да његова војска разуме руске планове. Он је обећао да други важни делови фронта, на пример у Донбасском граду Часов Јар, неће бити напуштени. Али шта ако није важно да ли Зеленски види руску стратегију или не? Његов прави избор може бити само између тога где ће Русија добити и где ће Украјина изгубити. То је суштина преоптерећености. Украјинска војска је већ, према ЦНН, јасно наговестила даље повлачење на фронту Донбаса.

Занимљивије од ових рационализација погоршања кризе на бојном пољу су реакције које су и искреније и мање оптимистичне. Као прво, руско напредовање се претвара не само у украјински (и западни) пораз, већ и у украјински скандал који је на Западу објављен на необично отворен начин. 

Брз и готово без отпора руски марш кроз оно што је требало да буде зона утврђења, минских поља и замки довео је до оптужби за корупцију на нивоу који се може описати само као издајнички. Украјинска Правда, традиционални прозападни листе, поставља питање где су утврђења истичући да су регионалне власти платиле милионе фиктивним компанијама да граде оно што очигледно или нема или је толико лоше да га као и да нема.

Британски ББЦ као ексклузиву пласирао је извештај свог извештача са фронта Дениса Јарославског, који је написао да су он и његови људи видели како руске снаге "једноставно улазе", а да је нешто важно што је требало да постоји да их барем успори, недостајало. Док су украјински званичници „тврдили да се одбрана гради уз огромне трошкове", како преноси ББЦ, трошкови (а за некога и профит) су се материјализовали, али одбрана није. 

- Или је то био чин немара, или корупција. То није био неуспех. То је била издаја - закључио је Јарославски.

Јасно је да је руска операција у области Харков текућа битка у току рата. Било би брзоплето предвиђати исходе, барем у детаље. Ипак, ако се фокусирамо се на развој догађаја, две ствари су извесне: прво, Москва има и задржава иницијативу. Зато су њене снаге у офанзиви и због чега одлучује о сврси њихових напада, док су Украјина и Запад сада сведени на реаговање. 

Друго, упркос мукотрпно одржаваној фасади оптимизма и истрајности, и Украјина и Запад отворено показују знаке нервозе, тачније нервозе изазване руским притиском. То је, за сада, најочигледнији ефекат харковске операције, чак и ако је можда скривен на видику.

Извор: РТ/Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА