Најновије

ДАЧИЋ ОТКРИВА: Подносиоци предлога резолуције немају двотрећинску већину!

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је далеко од истине да подносиоци предлога резолуције о Сребреници у УН имају обезбеђену двотрећинску већину.
Дачић

Дачић

"Они су нама првог дана рекли да имају осигурану двотрећинску већину, али то је далеко од истине. Можда су и имали у одређеном моменту, али они сада свакако то немају", рекао је он за ТВ Прва.

Дачић је навео да се приликом усвајања резолуције рачунају само гласови за и против, а не и уздржани.

Нагласио је да је Србија и многи пријатељи наше земље покушали да скину резолуцију са дневног реда, и да би, пошто је то немогуће сада скинути са дневног реда, они који су предложили резолуцију били изузетно незадовољни уколико не би имали број који показује да њихов предлог подржава већина.

Дачић је рекао да Србија има многе пријатељске земље са којима има изузетно добре односе, а које се сад налазе у веома тешкој ситуацији, односно изложене су притисцима западних земаља, чак не и од оних које су формално предложиле резолуцију, већ које стоје негде иза, а које имају такав приступ да неће да толеришу да сада неко покушава да обара ту резолуцију.

"Да је, на пример, питање Косова и Метохије на дневном реду Генералне скупштине, онда бисмо могли да кажемо да би они ту имали фијаско, зато то и није на дневном реду, зато што они знају да не могу да прођу Генералну скупштину", истакао је Дачић.

Незаконита политизација Сребренице

Указао је да се, када је реч о резолуцији о Сребреници, под плаштом борбе против геноцида врши политизација једне теме и да је то нелегално и незаконито по два основа.

Навео је да је то супротно Дејтонском споразуму јер Председништво БиХ није предложило приступање БиХ тој резолуцији, нити је предложило ту тему, а други основ је да ово не може да се разматра на Генералној скупштини зато што се разматрала у Савету безбедности.

Дачић је објаснио да теме које се расправљају у Савету безбедности не могу да се расправљају у Генералној скупштини, по Повељи УН, осим ако Савет безбедности то не одобри.

"Људи морају да разумеју да, када председник (Србије Александар) Вучић говори о томе какву борбу ми водимо, да разумеју у каквим условима ми водимо ту борбу, ми не водимо ту борбу у белим рукавицама, па се сви понашају у складу са прописима и правилима, већ водимо једну беспоштедну борбу која је далеко од свих прописа, од свих правила", указао је Дачић.

Дачић је истакао да се председник Србије Александар Вучић од почетка укључио у ту борбу и указао да се резолуцијом руши међународно право и отвара Пандорина кутија где ће свако "да предложи свој геноцид".

Погледајте ОВДЕ ударе руских дронова по артиљеријским гнездима ОСУ

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА