Најновије

ПОЧЕЛО НОВО ШИРЕЊЕ РУСКИХ ГРАНИЦА! НАТО земље немоћно гледају, овај маневар Москве се не може зауставити!

Русија је једнострано покренула процес промене поморске границе са Литванијом и Финском у Балтичком мору. Кијев индипендент преноси да је то објављено у декрету постављеном на сајт руске владе.

Наводи се да Литванија и Финска још увек нису реаговале на ову одлуку Русије у вези са поморском границом, нити је једнострана одлука Москве међународно призната.
У декрету који је припремило Министарство одбране Русије наводи се да та земља намерава да присвоји приобалне воде у источном делу Финског залива и код градова Балтијск и Зеленодрадск ин Калињинградској области, руској балтичкој енклави која се граничи са Литванијом и Пољском.

Наводи се да путем овог декрета Русија жели да промени географске координате којима се мери ширина руске поморске територије, као и подручја у близини обале и тамошњих острва.

Русија намерава да промени географске координате у близини острва Сомерс, Јахи, Родшер, Маљи Тјутерс, Вигрунд и Гогланд, као и северног рта на реци Нарви у близини државне границе са Финском, која је као и Литванија чланица НАТО.
У оквиру промена које је поднело руско Министарство одбране наводе се и подручја у близини Куршског и Балтијског пешчаног спруда, као и рта Таран на граници са Литвуанијом.

Наводи се да декретом оцењује да су досадашње географске координате наводно утврђене ослањањем на навигационе мапе малих размера, заснованим на истраживањима из 20. века и да оне "не омогућавају утврђивање спољне границе унутрашњих морских вода" Русије.

У декрету пише да постојеће географске координате, које је 1985.такође декретом утврдила совјетска влада, "не одговарају у потпуности тренутној географској ситуацији".

Скандалозна изјава Блинкена: Не жалимо због смрти Раисија, Иранцима је вероватно боље без њега

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА