Најновије

ПУТИН О СУСРЕТУ СА ЂИНПИНГОМ: Пример добрих односа две државе - сарадња од свемира до спорта

Данашњи разговори су показали да и Пекинг и Москва умногоме подржавају заједничко стратешко партнерство и развој односа, који постају пример како треба да се развијају односи између двеју држава, указао је председник Русије Владимир Путин на заједничкој конференцији за медије са кинеским лидером Си Ђинпингом.
Путин - данашњи долазак код Ђинпинга

Путин - данашњи долазак код Ђинпинга

Путин је захвалио на топлом пријему на ком је ипак, како је рекао, урађено много.

 

"И кинески лидер је у марту прошле године Русију изабрао као прву државу који ће посетити, те је стога логично да сам се и ја одлучио за исти корак. У томе се види одређена симболика, али овакви састанци су важни како бисмо се оријентисали на даљи развој", објаснио је Путин.

Удео употребе националних валута у трговинском промету Кине и Русије достигао је 90 процената, тако да су трговина и инвестиције добро осигурани и на њих не могу да утичу треће стране, додао је Путин.

Пољопривредни промет између Кине и Русије прошле године је порастао за један и по пут, рекао је Владимир Путин и додао да ће и даље расти, с обзиром да су потписане заједничке изјаве које дефинишу дугорочне смернице развоја.

Већина њих се односи на развој трговинске и инвестиционе интеракције, додао је Путин.

Заједнички радимо на формирању праведнијег мултиполарног светског поретка са централном улогом Уједињених нација, истакао је председник Путин.

Кина је главни спољнотрговински партнер Русије која заузима четврто место када је реч о кинеском извозу и увозу, каже руски председник.

Русија и Кина плодотворно сарађују у БРИКС-у, ШОС-у, а своје напоре улажу и у Еврозијском економском савезу и у оквиру Иницијативе "Појас и пут".

Неопходно је да се изгради безбедна и поуздана архитектура на азијском континенту и тихоокеанском простору без икаквих затворених војно-политичких блокова, додао је Путин.

"Си и ја смо се договорили да на неформалном сусрету вечерас говоримо о комплексу питања, а даћу више информација о току украјинске кризе", указао је Путин и додао да Русија поштује став Кине у том контексту.

Путин је истакао и да се развија сарадња у најразличитијим областима попут свемира, индустрије, енергетике, туризма, спорта, али и логистике. Одвијају се заједнички пројекти који се тичу и Северног морског пута. У исто време, развијају се и културни односи и сарадња у сфери образовања. У фебруару је тако, на пример, у Москви први пут прослављена и кинеска Нова година, подсетио је Путин.

Прочитајте ОВДЕ шта Захарова каже о “страним трупама у Украјини”

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА