Најновије

"Макрон мисли да је изнад сукоба": Париз узнемирио савезнике позивом Русије на 80. годишњицу Дана Д

САД, Велика Британија и још двоје других савезника Француске узнемирени су одлуком Париза, кажу анонимни саговорници за "Политико".

Одлука Француске да позове руске званичнике на обележавање 80. годишњице од искрцавања у Нормандији, пише "Политико" забринула је Велику Британију, САД и још два савезника из Другог светског рата, пише "Политико".

Бела кућа није задовољна овим потезом, рекла су за проатлантски медиј два званичника администрације председника САД Џозефа Бајдена, док је један анонимни британски званичник као "узнемирујуће" описао одлуке Париза, укључујући и свечани дочек кинеског председника Си Ђинпинга и слање званичника на инаугурацију руског председника Владимира Путина.

Званичник је рекао да француски председник Емануел Макрон ствара утисак да "за себе сматра да је изнад (руско-украјинског) сукоба и да ће на крају бити нека врста мировног посредника" у Украјини, што "уопште није на месту".

"Мисија ослобођења" под вођством бившег француског амбасадора у Вашингтону Филипа Етјена, која је задужена за организацију обележавања годишњице, саопштила је прошлог месеца да ће представници Русије бити позвани на догађај, али не и руски председник Владимир Путин.

Из организације тврде да би такав потез показао Русији да се Француска не бави историјским ревизионизмом.

Бивши министар одбране Велике Британије и посланик конзервативаца у парламенту Тобијас Елвуд стао је у одбрану потеза Париза, рекавши да би актуелна геополитика компромитовала јединство победе над нацизмом у прошлости ако Русија не би била позвана.

Један посланик из Макронове странке "Препород" рекао је да савезници Француске "нису разумели" поруку која се шаље позивом Русији.

"Међутим, она није неприкладна. (Она поручује да) можемо бити оштри са Путином, али да такође можемо да разговарамо са Путином", рекао је француски посланик.

„Оставите Србију на миру“: Румунска сенаторка упутила писмо УН и поручила – сад је доста!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА