Најновије

Курти нуди Ватикану српске храмове на КиМ

Положај Српске православне цркве у последњих четврт века на Косову и Метохији је веома тежак и на удару је не само албанских сепаратиста већ и покушаја отимања манастира и цркава СПЦ и културно-историјске баштине Срба, с циљем да се они доделе Католичкој цркви, пише данашња „Политика“.

Неспорно је да су угрожена и права и слободе свештенства, монаштва и верног народа, али су на мети и српски православни идентитет, сакрална и остала имовина СПЦ на Косову и Метохији.

После осам векова непрекинутог присуства на простору Космета, СПЦ не може да буде део било каквих политичких преговора и споразума о статусу Косова и Метохије, на чему инсистира приштински режим Аљбина Куртија уз подршку Берлина, али и Ватикана.

Александар Раковић из Института за новију историју Србије каже да је положај Српске православне цркве на Косову и Метохији врло сложен, с тенденцијом даљег погоршавања ситуације.

Истиче да је проблем што је положај нерешен са отвореним албанским претензијама да се православље на Косову и Метохији приказује као баштина такозваног Косова и као део његове историје, а не као историја српског народа и Српске павославне цркве.

То се, како каже, може видети на основу публикација које се у последње време објављују у Приштини и њиховом деловању у иностранству које има за намеру да прикаже да су наше српске, средњевековне светиње или никле на рушевинама неких њихових католичких средњевековних, или да су преузете неке њихове светиње од стране Срба.

„Све су то ноторне неистине, глупости и лажи, али до сада су бројне њихове лажи давале резултата. И више сам него сигуран да ће се те претензије наставити од привремених приштинских органа, као и од Римокатоличке јерархије на Космету, која ће такође „гурати“ ту причу да би тек она преузела идентитет наших светиња на Косову и Метохији“, истиче Раковић за Политику.

Према његовим речима, Римокатоличка јерархија је одавно на Косову и Метохији мозак свих операција које за циљ имају отимање правослваних манастира и цркава, а да су муслимани Албанци само "пешадија".

Није случајно, додаје Раковић, што је Ибрахим Ругова на самртничкој постељи примио римокатоличку веру и што је кардинал Анђело Скола дошао из Италије да обави тај чин.

"Албанија и Косово и Метохија су за Ватикан "тера мисионис" - простор где обављају своју мисију и где сигурно неће стати. То није ништа ново. Ми морамо да покажемо да смо дорасли проблемима са којима се суочавамо, јер их имамо вековима", наводи Раковић.

Свет је ово чекао! Ударне вести из Словачке о Фицу!

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА