Најновије

РУСИ САОПШТИЛИ МАКРОНУ ШТА ГА ЧЕКА! Французи неће знати шта их је снашло, одговор ће бити жесток!

У случају слања француских војника у Украјину, Русија нец́е предузети узвратне мере само на политичком плану, изјавио је у интервјуу Спутњику директор првог европског департмана Министарства спољних послова Артјом Студеников.

Дипломата је истакао да, иако „све јача војна реторика“ француског председника Емануела Макрона не налази широку подршку код савезника у Европској унији и НАТО-у и изазива одбојност вец́ине Француза, Москва мора да овакве изјаве узима за озбиљно.
- Кад је у питању наша могуц́а дипломатска реакција, очигледно је да у случају реализације оваквог сценарија нец́е бити предузете само узвратне мере политичког карактера. Више пута смо на то упозоравали француску страну - рекао је он.

Студеников је нагласио да ц́е учешц́е у борбеним дејствима у Украјини Француску званично учинити страном у сукобу, што вишеструко повец́ава ризик од конфликта две нуклеарне државе на бојном пољу. Истовремено, француски војници „постац́е легитимне мете“ за руску војску.

- Да ли су Французи спремни да умиру за интересе неонацистичког украјинског режима и њихових покровитеља Англосаксонаца? Како ц́е то француске власти објаснити породицама погинулих? Чини ми се да званични Париз има о чему да размисли - оценио је дипломата.
Саговорник Спутњика изразио је наду да ц́е у владајуц́им круговима Француске превладати „ако не здрав разум, а оно инстинкт самоодржања“.

- У било ком случају, спремни смо за сваки развој догађаја - закључио је Студеников.

Односи Москве и Париза у најдубљој кризи
Према његовим речима, односи Русије и Француске су у најдубљој кризи, коју је тешко упоредити чак и са периодом Хладног рата.

Он је додао да то није избор Москве, вец́ „резултат циљане политике обуздавања и притиска на Русију коју је Запад спроводио током много година, а која се на крају претворила у велики хибридни рат“ против Русије.

Поред тога дипломата је нагласио да Москва периодично чује од Француза и Италијана изјаве о њиховој отворености за контакте са Русијом, али да иза те реторике не стоје никакви конкретни кораци.

Студеников је закључио да у условима када се Француска и Италија труде да помогну да се Москви нанесе „стратешки пораз, нема ни речи о обнављању заједничког рада са њима у формату „2+2“, уз учешц́е министара спољних послова и Министарства одбране.

Скандалозна изјава Блинкена: Не жалимо због смрти Раисија, Иранцима је вероватно боље без њега

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА