Најновије

ЦИРКУС У НАЈАВИ: Коалиција "Бирам борбу!" ипак можда одустаје од избора!?

Сви кандидати на листама коалиције Бирамо, на свим општинама и у свим градовима у којима се кандидујемо, имају право да буду бирани на листама на којима се и кандидују. Према чл. 3 става 1 Закона о локалним изборима, кандидат на изборној листи у моменту предаје листе мора имати пребивалиште на истој општини на којој је уписан у бирачки списак, на којој остварује бирачко право – каже за Данас Радомир Лазовић, копредседник Зелено-левог фронта који учествује на изборима у коалицији Бирамо.
Бирам борбу или не бирам!?

Бирам борбу или не бирам!?

Реагујући на обарање изборних листа ове коалиције на Новом Београду и на Врачару, саговорник Данаса каже да је ово случај са свим њиховим кандидатима што је, напомиње, лако и једноставно провериво.

– Овде се ради о опструкцији јер тумачење због ког су одбијене поједине листе коалиције Бирамо, поред тога што није законски основано, ускраћује уставно право људима да се кандидују на изборима, јер у тренутку предаје листе, не постоји други основ за њихово кандидовање осим уписа у бирачки списак. Промене пребивалишта морају пратити измене у бирачком списку, а ово је и услов како би се зауставиле миграције бирача које су обележиле децембарске изборе – сматра он.

Како закључује, очигледно је да се режим плаши, а уколико „наставе да саботирају изборни процес заиста има смисла размотрити и меру – одустајање од избора.

„Ја ћу предложити да озбиљно размотримо учествовање на овим изборима, уколико се настави са оваквом врстом опструкција и обарања листа без правног основа. Све се овим доводи у питање“, каже Биљана Ђорђевић, копредседница Зелено-левог фронта.

Као посебан проблем навела је она за Нова.рс то како су људи који су подносили приговоре имали увид у законом заштићене податке о личности.

„Ови приговори су правно неосновани. Сви ти људи су били уписани у бирачки списак на општинама за које су се кандидовали у тренутку кандидовања и имали су право да се кандидују према Закону о локалним изборима. То да ли су и када мењали пребивалиште не мења чињеницу да су у релевантном тренутку били уписани у бирачки списак јер да није тако, значило би да ти људи не могу нигде да се кандидују, да им је у потпуности одузето уставно право кандидовања јер нису ни у бирачком списку општине претходног пребивалишта“, каже Ђорђевић

Подсетимо, изборне листе опозиције одбијене су у више београдских општина и у Јагодини. Главни разлог је то што су се на њима нашла имена људи који су мењали пребивалиште после 3. јула прошле године, а то значи да наводно немају право ни да гласају ни да буду бирани у тој општини.

Прочитајте ОВДЕ више о борбама у Харковској области

Извор: Данас / Нова.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА