Најновије

ШМИТ ТРАЖИ ВОЈНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ ЗАПАДА У БиХ: Коришћење батине даје резултате

Интервју Кристијана Шмира за "Глас Америке" су пренели сви босанскохерцеговачки медији, али је оригинални текст са њиховог сајта волшебно нестао, ваљда у моменту када су схватили да се у тексту позива на агресију на суверену државу.

Коментаришући свој извештај Савету безбедности УН, Кристијан Шмит којег у Републици Српској не признају, јер не постоји адекватна одлука СБ УН о његовом именовању, поручио је да у циљу вршења притисака на Србе може да користи "батину", а да "међународна заједница мора да буде спремна да делује".

"Европска унија је навикла да своје аргументе промовише шаргарепом, а не батином. Мој положај ми даје много батина, а мало шаргарепа. Видим да коришћење батине даје резултате, посебно у вршењу притиска на Додика", рекао нелегитимни Шмит у интервјуу за "Глас Америке".

Подвукао је и да "Додик не поштује Дејтон, али да покушава да направи паралелну правну структуру у РС која би му дала лаку прилику да се отцепи".

Шмит се ту, међутим, није зауставио, већ је истакао да је "батина" "начин да се изборимо са таквим понашањем и да га стабилизујемо".

"То сам рекао и на седници Савета безбедности, међународна заједница мора да буде спремна да, ако видимо покушај разбијања, не само да се то посматра, већ и да се делује", рекао је Шмит, индиректно тражећи војну интервенцију Запада у БиХ.

Он је још рекао да "не би покушавао да убеди Европску унију да користи батину".

"Понекад је користе. Уместо тога, предлажем да све што имамо ставимо у алатну кутију, а затим вадимо из кутије алате у складу са ситуацијом. Дакле, ово је позив на блиску сарадњу на нивоу међународне заједнице", 

Интервју су убрзо пренели сви босанскохерцеговачки медији, али је, са сајта "Гласа Америке" волшебно нестао, ваљда у моменту када су схватили да  се у тексту позива на агресију на суверену државу.

На изборима у Београду 14 листа, већина представила кандидата за градоначелника

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА