Најновије

РАСПАЛА ЕУ НЕМА ДНА: Стано подмукло избегава да каже да искључиво Србија одлучује о нацрту ЗСО

Нацрт статута Заједнице српских општина (ЗСО) треба да буде представљен и разматран у дијалогу Београда и Приштине, у складу са релевантним споразумима, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано.
Стано

Стано

Он је у одговору медијима поводом јучерашње изјаве министарке спољних послова привремених приштинских институција Донике Гервале да је писмом обавестила Савет Европе да Приштина припрема нацрт статута за успостављање „механизма за самоуправу, координацију и сарадњу општина са српском већином на Косову” и да ће он бити упућен на тумачење уставном суду тзв. Косова до краја маја, истакао да је садржај статута који је Приштина најавила непознат и да се о њему није разговарало са Србијом и посредником ЕУ.

Стано је навео да Брисел не може да говори о садржају предлога из Приштине, будући да је непознат за европске институције, али је упозорио да се ради о питању које треба да буде представљено и разматрано у оквиру разговора Београда и Приштине.

 „Стога је у овој фази немогуćе проценити његову компатибилност са споразумима из 2013. и 2015. године”, нагласио је Стано. Подсећајући да је успостављање ЗСО неиспуњена обавеза Приштине која произилази из споразума о дијалогу из 2013. године, јединог споразума из дијалога који је ратификовао парламент у Приштини двотрећинском већином гласова, Стано је нагласио да је то јасна законска обавеза за Приштину према међународном праву.

„Поздрављамо спремност Косова да се коначно ангажује сада јер од 2013. године, нажалост, Косово није предузело никакве кораке ка успостављању ЗСО, а тиме и ка јачању заштите права мањина, иако је било много прилика да то учини”, навео је Стано.

Подсетио је да је у октобру прошле године ЕУ представила Нацрт статута за ЗСО. Стано је додао да су дијалог уз посредовање ЕУ и пријава Приштине за чланство у СЕ одвојени процеси, али је указао да су и ЕУ и СЕ организације засноване на поштовању владавине права и заштите права националних мањина.

 Формирање ЗСО је обавеза Приштине према Бриселском споразуму из 2013. године, али Приштина одбија да спроведе ту обавезу. Приштина је одбила и захтеве појединих западних земаља да, у контексту свог захтева за чланство у СЕ, европски предлог нацрта статута пошаље уставном суду у Приштини.

Министарка спољних послова привремених институција у Приштини Доника Гервала изјавила је јуче да је писмом обавестила Савет Европе да Приштина припрема нацрт статута за успостављање „механизма за самоуправу, координацију и сарадњу општина са српском већином на Косову” и да ће он бити упућен на тумачење уставном суду тзв. Косова до краја маја.

Француска, Немачка и Италија након тога су упутиле писмо премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију у којем су му саопштиле да Приштина није испунила услове међународне заједнице за чланство у СЕ, пошто ''није направљен ниједан корак ка формирању ЗСО'', и позвале владу у Приштини да размотри слање европског нацрта статута ЗСО тзв. уставном суду Косова.

Према дневном реду састанка објављеном на сајту Савета Европе, питање чланства тзв. Косова није на дневном реду Комитета министара, који јуче и данас заседа у Стразбуру. Дневни ред је, међутим, склон променама и могло би се десити да ово питање буде уврштено и на самом министарском састанку, преноси Танјуг.

Прочитајте ОВДЕ о сусрету Вучића, Додика, патријарха и владика

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА