Најновије

Ескобаров план: Прво ЗСО, па лобирање за признање "Косова"

Требало би више инсистирати на Заједници српских општина, него на посредовању у дијалогу две стране, рекао је изасланик САД за Западни Балкан

Амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар сматра да треба више инсистирати на имплементацији Заједнице српских општина, а не на формалним састанцима представника Београда и Приштине.

Поготово јер је у неким случајевима, како каже, приметио да нема воље да се направи тај корак.

"Требало би више инсистирати на имплементацији ЗСО него на посредовању у договору две стране, јер у неким случајевима смо приметили недостатак воље и на једној и на другој страни. Оснивање ЗСО је апсолутно кључно за тзв. Косово. То је најтеже, зато је било важно да тзв. Косово да сигнал да има воље да се позабави питањем српске мањине на својој територији", рекао је Ескобар у интервјуу за Центар за Европу Атлантског савета.

Он је рекао да би прихватање европског предлога дало Американцима могућност да лобирају код европских земаља које нису признале тзв. Косово, да то учине, али да за то немају материјала.

"Из америчке перспективе, пошто је европски пут укључивао оснивање ЗСО, сматрамо да би прихватање европског предлога, кроз европски процес, а то су дијалог и споразум који гарантује Европска унија, дало Америци прилику да лобира у европским земљама, да каже да је тзв. Косово урадило све што је Европа тражила и да траже ново признање. Без овога, немамо много материјала за рад", навео је Ескобар.

Француски генерал: Продор руских снага у Харковској области изненађење за све

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА