Најновије

ВУЧИЋ, МАЛИ И МИШЧЕВИЋ У КОТОРУ: Самит лидера Западног Балкана - домаћин премијер Спајић

На самиту под слоганом "Један регион заједничка визија" данас се у Котору састају лидери Западног Балкана и Европске уније. Званичници из региона, представници ЕУ и Сједињених Америчких Држава разматраће План раста за Западни Балкан. Самиту ће присуствовати председник Србије Александар Вучић. С њим у делегацији биће и министар финансија Синиша Мали и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић. Делегација је стигла на самит у Котор у јутарњим часовима, а Вучић поручује да "верује да чланством у ЕУ могу бити остварени важни резултати".
Милојко Спајић - домаћин самита

Милојко Спајић - домаћин самита

Домаћин Самита у Котору је премијер Милојко Спајић а скуп почиње у 09:30 како је најавила Влада Црне Горе. Најављено је и присуство европског комесара за суседство и проширење Оливера Вархељија и помоћника америчког државног секретара задуженог за Европу и Евроазију Џејмса О'Брајена.

Самиту присуствује председник Србије Александар Вучић, а са њим у делегацији су министар финансија Синиша Мали и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

Kонференција за новинаре, на којој ће се обратити Спајић и Вархељи, почиње у 10.30.

На догађај су, осим лидера и министара из региона, позвани и представници Савета за регионалну сарадњу, Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке, Светске банке, Транспортне заједнице, Атлантског савеза, Енергетске заједнице, Фондације за отворено друштво, РеСПА, ГИЗ-а, високи представници Европске комисије и други.

То је трећи регионални самит лидера Западног Балкана који се одржава у последњих неколико месеци. Претходна два одржала су се у Тирани и Скопљу.

Иначе, План раста за Западни Балкан предвиђа финансијску подршку од шест милијарди евра, од којих су две милијарде бесповратни грантови, а четири милијарде повољни кредити које даје ЕУ.

План се односи на период од 2024. до 2027. године и предвиђа да свака влада западно-балканске шесторке добије одређену суму новца на сваких шест месеци, зависно од реформи које је спровела у том периоду.

Вучић стигао на самит у Котор

Председник Србије Александар Вучић стигао је на самит под слоганом "Један регион заједничка визија" у Котору, где се састају лидери Западног Балкана и Европске уније. 

Изјавио је данас да верује да “чланством у ЕУ можемо да остваримо важне резултате”.

Он је уочи самита лидера Западног Балкана и ЕУ који се у Котору одржава под слоганом "Један регион, заједничка визија" рекао да тешким реформамам можемо да се проближимо тржишту ЕУ, које је значајно за Западни Балкан.

"Верујем да чланством у ЕУ можемо важне резултате да остваримо", рекао је он и напоменуо да ту има "не лаких задатака".

На питање "какав је смисао резолуције о Сребреници", Вучић је рекао да нема никакву поруку и да је то "њихова ствар“.

Они доносе одлуку како ће да се поставе по тим питањима. Ми знамо каква је наша порука. Имају они неке друге овде који ће да говоре како и шта очекују. Ми то не радимо. Ја имам једно питање, на које нико нема одговор, а то је - какав је смисао тога дана, какв је смисао те резолуције. Кажу није наметање колективне кривице, него шта је, пошто је индивидуална кривица већ одређена пресудама. Не помиње се ниједно име у самој резолуцији. Свако нека доноси своју одлуку, а ми ћемо се понашати у складу са тим у будућности“, каже Вучић.

Прочитајте ОВДЕ о сусрету Путина и Ђинпинга у Пекингу

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА