Најновије

МИТРОПОЛИЈА УПОЗОРАВА НА ИЗОПАЧЕНИ ЗАКОН: Крши Устав, законе и уништава људско достојанство

Митрополија црногорско-приморска огласила се поводом Нацрта закона о правном препознавању родног идентитета на основу самоодређења, наводећи да је већ у самом наслову овог пројекта унесен забрињавајући тон међу свештенство и вернике Српске православне цркве, али и све људе који свој поглед на свет изграђују на традиционалним моралним вредностима.

Из Митрополије поручују да такав поглед на свет, који релативизује Богом дана одређења људске природе и друштвених односа угрожава светињу живота и људско достојанство.

„Овај Нацрт, не само да угрожава дух традиционалне и у Бога верујуће Црне Горе, него се јасно коси са постојећим правним нормама ове државе. Према важећем Породичном закону, породица је основна заједница живота у којој се негују и подижу деца, и родитељи су они који се првенствено старају о одгоју и образовању своје малолетне деце, па тек потом — држава и друштво“, навели су из Митрополије.

Указују да државне институције треба да обезбеде породици помоћ и подршку у обављању њеног природног и традиционалног посла, а не да јој одузимају децу и да умањују њену улогу у процесу васпитања.

Истичу да важећи прописи у Црној Гори кажу да деца до своје 18 године нису пунолетна, а то значи да нису психо-социјално довољно сазрела да самостално доносе одлуке о себи, свом животу, и да преузимају потпуну одговорност за своје поступке.

„Насупрот томе, предлагач овога Закона у нацрту настоји, кршећи постојећи Породични закон, па и Устав државе, да уведе у правни систем Црне Горе одредбе који нису ни правни напредак, нити усклађивање са стандардима Европе — него почетак уништавања наше омладине. Уништавање права детета да сазри, да би тек онда када сазри, могло да одлучује о свом животу“, наводе из Митрополије.

Бесмисленим и сулудим сматрају одредбе да дете са својих 15 година неким својим исказом – одреди свој пол, насупрот оном који је добио од Бога, а преко закона природе.

„Можемо, наиме, замислити будући положај и права родитеља, спрам неке обзнањене дечје воље, коју ће подржати бројни душебрижници, какви су, рецимо, аутори и предлагачи оваквог Нацрта закона. У том смислу отворено питамо министре у Влади, да ли би они као предлагачи овог штетног текста, рецимо променили свој пол, и свој матични број? Ако би, нека ту амбицију кандидују на следећим изборима као своју понуду народу и гласачима (као показатељ њихове наводне слободоумности, демократичности, напредности…), а ако не би – зашто такву могућност нуде и препоручују 15-годишњој, малолетној деци“, навели су из Митрополије.

Они питају да ли изрека или лични осећај 15-годишњег детета у вези са било чим, може бити основа правних и друштвених односа, упркос постојећим законима.

„Живимо у друштву које зна за такве категорије које се тешко или никако не доводе у питање (правни поредак земље, симболи државности, имовина, слобода речи…), па се надамо да ће јавности бити јасан и овај наш исказ о вредностима око којих нема погађања. Деци се намеће да буду оно што нису, и о чему не могу, на зрео и ваљан начин ништа да знају, а ускраћује им се да буду оно што јесу – деца“, поручили су, између осталог, из Митрополије црногорско-приморске.

Прочитајте ОВДЕ о новим предизборним захтевима опозиције

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА