Најновије

ВЛАДИКА ИРИНЕЈ: Косовски завет је наш идентитет!

Ако Срби забораве Косово, и сами ће бити заборављени, поручио је епископ бачки Иринеј Буловић с научног скупа "Косово и Метохија – историја и културно наслеђе", који се одржава у Београду.

"У нашем случају, ако заборавимо Косово и Пећ, Призрен, Грачаницу, Дечане, све наше светиње, бићемо заборављени и сами ћемо себе заборавити, што не дао Бог", рекао је владика Иринеј, држећи излагање на тему "Актуелност Косовског завета".

Епископ је истакао да је Косовски завет, као наш доживљај Христовог Новог завета, актуелан не само данас већ трајно.

Како је навео, докле год буде било Срба на овој планети, и док буду православни, они ће живети управо Косовским заветом.

"Наш народ, као хришћански народ, непогрешиво је осетио духовну суштину Лазаревог опредељења, његове личности, и духовну суштину онога што се одиграло на Косову пољу у дан оне битке 1389. године, а што се ево вековима одиграва на том истом Косову, грдном судилишту, и овде док ми сад говоримо, а како ствари стоје, тако ће изгледа бити и у догледној будућности", рекао је владика Иринеј.

Такође, истакао је да ако Срби изгубе Завет, изгубиће и идентитет.

"Косовске делове држи на окупу управо Завет, заветно искуство једног народа. У нашем случају, Косовски завет као темељно искуство нашег народа. У противном случају, ако таква основа не постоји, идентитет ће бити ирелевантан", оценио је епископ бачки, али и додао да се национални идентитети данас медијима и пропагандом могу фабриковати.

Епископ Иринеј је рекао да човек с Богом склапа завет, без чега и није пуни и прави човек већ недовршен и несавршен.

"Он је у том случају само биће које дише и ништа више, као што је пре два дана рекао председник наше државе (Александар Вучић), потпуно у духу Косовског завета, схватајући и тврдећи да само као заветно биће, као биће завета, човек не само што дише телесно него дише, живи и духовно", закључио је епископ Иринеј.

Прочитајте ОВДЕ нову Додикову изјаву о дешавањима у Српској

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА