Најновије

Крњи Уставни суд БиХ поново руши Устав и ради против Српске

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да Уставни суд БиХ својим интерним актима директно крши Устав БиХ.

По принципу "кадија те тужи, кадија ти суди", нове одлуке крњег Уставног суда БиХ, без српских судија, одлучују по захтевима политичког Сарајева и оспоравају законе које је донела Народна скупштина Републике Српске.

Наиме, Уставни суд БиХ, у којем нема представника Републике Српске, одлучио је да је "неуставан Закон Републике Српске о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, а која је", како је наведено, "у искључивој надлежности БиХ".

Тиме је овај суд одлучио да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање ове правне материје, преноси РТРС.

Суд је одлуку донео на дводневној седници у Сарајеву одлучујући по захтеву чланова Председнштва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића, 11 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине и пет делегата Дома народа за оцену уставности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

Уставни суд БиХ је на дводневној седници изабрао нову председницу и потпредседнике, чији мандати почињу 1. јуна и допуну Правила о раду којом је омогућено продужење мандата судије док новоизабрани не преузме дужност.

Којић: Уставни суд БиХ директно крши Устав
Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да Уставни суд БиХ својим интерним актима директно крши Устав БиХ који би требало да исправно тумачи, те одлукама директно удара на Републику Српску и све њене грађане.

"Овде чак нема ни тумачења Устава јер је прописано када судије одлазе у пензију. Оно што се види из овога јесте да се дискриминишу сви остали грађани који остварују радно-правни статус. Јасно су прописани услови одласка у пензију са 65 година или 70 година старости",  напоменуо је Којић.

Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ у вези са правом на имовину, што је прописано Уставима Републике Српске и Федерације БиХ, Којић је истакао да је Уставни суд БиХ оваквим поступањем себе позиционирао као отуђени центар моћи.

"Они немају права да доносе било какве одлуке у вези са имовином на Јахорини под плаштом да се наводно ради о имовини БиХ", нагласио је Којић и напоменуо да се својинска права уређују уставима ентитета.

Којић је истакао да БиХ није надлежна за имовину, па ни у случају да Уставни суд БиХ доноси одлуку о привременој мери продаје земљишта на Јахорини.

Он је рекао да се на тај начин спречава Република Српска да јача економију и привреду.

Лукић: Уставни суд увео ванредно стање у БиХ
Одлука Уставног суда БиХ која се тиче промене правила и утврђивање једне нове норме која омогућава продужавање мандата судија Уставног Суда БиХ, значи да је Уставни суд увео ванредно стање у БиХ, поручио је за РТРС професор међународног права Радомир Лукић.

"Свака промена Устава мимо начина на који је учињена је заправо увођење ванредног стања, вануставног стања у тим елементима", поручио је Лукић.

Лукић је навео да Уставни суд БиХ већ дуги низ година прекорачује своја овлашћења и сам ствара правне норме уставно-правног карактера за шта није овлашћен.

Коментаришући надлежности институција БиХ као и надлежности БиХ, каже, да ниједна од 11 надлежности није посвећена уређивању питања имовине.

"То није и не може да буде искључива надлежност БиХ како стоји у данашњем саопштењу Уставног суда БиХ. Надлежности институција БиХ су спољно-трговинска политика, царинска политика, монетарна политика.. Ту нема ниједне надлежности која се односи на било који део имовине, односно својине", наводи Лукић.

Лукић је рекао да проглашавање ове надлежности, надлежношћу БиХ, јесте прекорачење овлашћења и стварање једне уставно-правне норме коју Устав не познаје.

Од имовинске карте Маје Гојковић завртеће вам се у глави

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА