Најновије

МИЛАН ВИДОЈЕВИЋ: Идеолози трансхуманизма

Још пре једног века почела је "експлоатација" трансродних особа од стране медицинске струке широм света. Нећу улазити у детаље прогона пионира хирургије у овој области и историјата првих операција у Немачкој тридесетих година прошлог века, погледајмо оно што је почело после Другог светског рата и што траје до данашњег дана, у фази социјалног инжењеринга.

Пише: Милан Видојевић

Без сумње, најинтересантнијислучај, који је опчинио и Холивуд, познате личности, политичаре, медије, био је случај Џорџа Јоргенсена Млађег, америчког војника који је променио пол. Из војске је изашао после рата, 1946. године, и вратио се у родни Њујорк. Недуго затим отпутовао је у Данску како би се подвргао хормоналној терапији и серији операција промене пола. Добио је сагласност данског министарства правде како би се ове операције обавиле и 1951. године обављена је операција уклањања тестиса, следеће године хируршко уклањање пениса. У САД се вратила Кристина Јоргенсен, ту је урађено хируршко стварање вагине, хирург је био др. Анђело, а медицински саветник Хари Бенџамин, који је важан за нашу причу.

Кристина је од првог дана постала звезда трансродне заједнице и следећих година дала је безбројне интервјуе, одржала стотине јавних наступа, наступала успешно у кабареу, о њој су писане књиге. Наравно да је у фокус пажње дошао и доктор Бенџамин и његове клинике у Њујорку и Сан Франциску. Кристина Јоргенсен је умрла од рака 1989. у 62. години.

Хари Бенџамин је рођен у Берлину 1885. године, студирао је и докторирао 1912. Неколико година касније преселио се у Њујорк. Заинтересовао се за сексологију и 1948. године третирао је дете естрогеном, како би га припремио за операцију и помогао мајци и детету да отпутују у Немачку како би се обавила операција. Бенџамин је третирао стотине пацијената, објављивао текстове и књиге, држао предавања колегама лекарима а 1979. године основао је Међународно удружење за полну дисфорију. Чинили су га психолози и терапеути који су написали "Стандард старања" за третман поремећаја полног идентитета. Многи универзитети су га одмах прихватили. до данс је то стандардни приручник за лекаре у овој области, а удружење је убрзо променило име у Светско професионално удружење за трансродне особе, које је врло утицајно и агилно, пре свега у области промене законодавства које регулише ову област.

Друга важна личност у овој области био је доктор Џон Мани, психолог и сексолог. Био је професор педијатрије и медицинске психологије на универзитету Џон Хопкинс, од 1951. до смрти 2006. године. био је оснивач Клинике за полни идентитет на Џон Хопкинсу 1965. године. Ту су дискретно радили операције промене пола, од 1966. до 1979. године, онда престали, да би после неког времена то поново почели.

Мани је био познат по бројним контраверзним ставовима, творац је низа нових дефиниција када је секс и пол у питању, а свакако је најпознатија "осећајна педофилија" која говори о љубави а не сексу. Да га цитирам:

"Ако гледам на случај дечака старог десет или једанаест година који је снажно еротски привучен човеку двадесетих или тридесетих година, ако је однос потпуно узајаман и ако је повезаност потпуно обострана, онда је не бих назвао патолошком на било који начин."

Колико су овакви лекари-научници били утицајни и свемоћни у својим "научним експериментима" показује Манијев случај из 1966. године. Мани је извршио операцију промене пола на Дејвиду Рајмеру, старом 22 месеца. После лоше урађеног обрезивања, хируршки су му уклоњени тестиси. Родитељи су се сагласили са хормонском терапијом, одгајали су га као девојчицу, дали му име Бренда, јер су хтели да имају девојчицу, али се нису сагласили с операцијом стварања вештачке вагине. Касније се испоставило да је Мани тражио да Дејвид (Бренда) са братом близанцем, Брајаном, изводи "мажење" и правио фотографије (за научну документацију, наравно). Иако је тврдио да је операција промене пола била успешна, Давид (Бренда) је то побио 1997. године и изнео с чим се све суочава у животу. Ово јавно сведочење изазвало је много пажње и праву лавину протеста и преиспитивања хиљаде случајева хируршке промене пола деце. Седам година касније, браћа Дејвид (Бренда) и Брајан извршила су самоубиство.

(наставиће се)

Текст је писан за портал Правда и његово преношење је забрањено без дозволе редакције.

Претходни део ове колумне прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА