Најновије

ФАРМАКО МАФИЈА OВО НЕ ЖЕЛЕ ДА ЗНАТЕ: Ко стоји иза већине вакцина за Ковид-19?

У јавности постоји специфично мишљење појединаца да је пласман вакцина против вируса САРС-ковид 19 умрежен између светских компанија које имају унакрсно власништво и да су вакцине заправо по саставу исте, да се производе по истом технолошком поступку, а да их само пласирају различите мултинационалне компаније, обмањујући јавност у присуство конкуренције. Другим речима, иза великих фармацеутских компанија стоје моћне финансијске институције, које су међусобно умрежене и сарађују. Изузетак чине руске вакцине које производе две установе: истраживачки институт за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја”, која производи вакцину Спутњик-V, и истраживачки центар за вирусологију и биотехнологије „Вектор”, који производи Eпиваккорону. И једна и друга институција су у потпуном власништву руске државе. За ове компаније тврди се да производе вакцине по устаљеном конвенционалном поступку, без додатака икаквих генетичких додатака, као што су делови ланца РНК.

Иван Пајовић (Фото: Pixabay. com/Хелм Каст)

Пише: др Иван Пајовић

Кинеске вакцине, за које јавност углавном сматра да су производ самосталног истраживања кинеских стручњака, производе се у две фирме, сасвим разнородних типова власништва, али са једним заједничким именитељем – у обе је присутно сувласништво америчких инвестиционих фондова. 
Прва од њих, „Синофарм група”, у власништву је кинеске државе, али значајан удео власништва има „Параметрик портфолио асосијејтс” (Parametric Portfolio Associates), која је део америчке инвестиционе компаније „Итон Венс” (Iton Vens), а која припада инвестиционој банци Морган Стенли. 
Друга кинеска компанија је „Синовак бајотек” (Sinovac Biotech) у приватном кинеском власништву, али са уделима америчког инвестиционих фондова Виво капитал (Vivo Capital) из Силицијумске долине и њујоршки Орбимед Адвајзорс (Оrbimed Advisors). 

Главни и највећи светски испоручилац вакцина је највећа мултинационална фармацеутска компанија Фајзер (Pfizer), Оно што је извесно је да велики удео власништва у овој компанији има један од највећих инвестиционих фондова Вангард (Vanguard), који броји око 30 милиона акционара-инвеститора, премда никада није сасвим извесно у чијим се тачно рукама налазе појединачне акције, наводно расуте на мноштво акционара. Други велики акционар Фајзера је светски познат и веома контроверзни њујоршки инвестициони фонд Блекрок (Blackrock), за који се говори да је повезан са једном од породица „господара новца”, Ротшилдима. Постоји мишљење да је овај инвестициони фонд највећи управник разнородном глобалном имовином, али чињенице су углавном обавијене веловима тајне. Власништво Блекрока налази се у мноштву деоница финансијских институција, превасходно банака, али и многих фирми. Блекрок је присутан у нафтним концернима, индустрији оружја, у државним и пензионим фондовима САД, у осигурању и разним фондацијама. Другим речима, Блекрок је свеприсутан на глобалном финансијском тржишту, а као што видимо и у највећем фармакоиндустријском гиганту Фајзеру.

Трећи велики мултинационална финансијска институција и банкарски фонд присутан у Фајзеру је бостонски Стејт Стрит (State Street), тежак око 12 милијарди долара, а који постоји као банка још с краја осамнаестог века. 

Фармацеутска фирма Бајонтек (BioNTek) је у сарадњи са Фајзером развила вакцину против корона-вируса. Највећи удео власништва у овој фирми има „Фајделити инвестмент” (Fidelity Investment) (која се налази у приватном поседу породице Џонсон, једне од најмоћнијих у САД). Сувласник је и „Прајмкеп Менаџмент” (PRIMECAP Management Company), која се представља као независна инвестициона компанија, али је познато да је повезана са већ поменутим инвестиционим фондом Вангард (Vanguard), а у тесним је релацијама са Фајзером.

Међутим, најзанимљивији Бајонтеков сувласник је фондација „Бил и Мелинда Гејтс”, у приватном власништу веома контроверзне личности – Била Гејтса, који скупа са још једном својом фондацијом „Гави алајанс за вакцине” (GAVI, The Vaccine Alliance) представља највећег појединачног финансијера Светске здравствене организације, која је без сумње главни светски промотер вакцинације као начина за сузбијање глобалне корона-пандемије. Ова наднационална институција врши притисак на владе појединачних земаља да спроводе разне анти-ковид мере, од којих је вакцинација очигледно за њих најзначајнија. У питању је масовна продаја вакцина државама вредна десетине милијарди долара, које ту куповину обављају захватима из државних буџета и то по цени коју им намећу светски фармако-гиганти. Уколико се ово има у виду, јасно је ко ће бити главни профитер од светске корона-кризе, која широм света уништава привреде, а нарочито микро и мали сектор предузећа и оставља огроман број људи без елементарних прихода. Остаје питање – да ли је само енормни екстрапрофит у питању или неки непознати интерес старији од новца.

Вечерас од 20 сати пратите уживо емисију са др Иваном Пајовићем

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА