Најновије

ШОК ТАЈНЕ! ЂИНЂИЋ ХТЕО ДА СЛОБУ СПАСИ ХАПШЕЊА? "Реци оној твојој будали да се више не јавља, да ми помогне да га спасем..."

Премијер је 2001. бившем председнику преко посредника поручио: "Реци оној твојој будали да иде у тај Пожаревац и да се више не јавља ни богу оцу. Да нестане. Да ми помогне да га спасем..." Није га послушао.

Зоран Ђинђић. (Фото: Јутјуб)

Двадесет година након хапшења бившег председника Србије Слободана Милошевића и каснијег испоручења Хашком трибуналу појављују се нови шокантни детаљи из тог периода! Наводно је тадашњи премијер Зоран Ђинђић упутио понуду Милошевићу да се повуче из јавног живота и тако избегне хапшење.

Два сусрета

Тај предлог упутио је фебруара 2001. на састанку с Браниславом Ивковићем, тадашњим шефом посланичке групе социјалиста. Како се наводи, Ђинђић и Ивковић срели су се насамо. Једини премијеров захтев била је, донекле, молба коју је Ивковић требало да пренесе Милошевићу - да се коначно "мане политике", да се склони, да се "затвори у Пожаревац и да не даје гласа од себе".

- Рекао је да жели да сачува Милошевића, да му није потребна љага да је међународном суду испоручио председника државе. Преклињао ме је да се склони у Пожаревац и да га "ни поштар кад доноси пошту не види". Све сам пренео Милошевићу - каже Ивковић. Та понуда ипак није прихваћена, то јест Милошевић није прекинуо своје политичке активности.

Када су се њих двојица наредни пут срели, околности су биле другачије.

- Милошевић је био ухапшен, а Ивковић је премијеру донео писмо од његове супруге Мире Марковић. Из писма се могло закључити да су се Ђинђић и Марковићева често виђали током деведесетих, те да је постојала и могућност да он уђе у власт. Марковићева је сада у том тражила од Ђинђића боље затворске услове за Милошевића, али и да све учини да се "Слободан пусти из затвора". Марковићева је тада Ивковићу рекла: "Можеш му пренети моје обећање да ћемо, као што је раније тражио, да се склонимо у Пожаревац, да Слоба неће да се појављује у јавности".

- Сетио сам се претходног разговора с Ђинђићем с почетка фебруара, реченица попут: "Реци оној твојој будали да иде у тај Пожаревац и да се више не јавља ни богу оцу. Да нестане. Да ми помогне да га спасем..." Сада је Мира фактички то прихватила, али два месеца касније. Одмах сам био сумњичав према Ђинђићевим могућностима за тако нешто, али сам прихватио да однесем писмо. - наводи Ивковић.

Однео је Ђинђићу писмо, али предлог Марковићеве није услишен. Ђинђић је наводно рекао: "Мислим да је сада касно."

Лавров се огласио о НАТО вежбама на границама Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Експрес

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА