Најновије

УПОЗОРЕЊЕ ИЗ РУСИЈЕ: Долази до ерозије Резолуције 1244, Запад подстиче Приштину да саботира мирно решење! (ВИДЕО)

Најдубљи интерес Русије је мир на Балкану, али покушаји Запада да се формира војска тзв. Косова демотивишу Приштину да тражи мирно решење и подстичу је да саботира спровођење свих споразума, изјавио је данас заменик шефа руске дипломатије Александар Грушко.

Шиптарски терористи на територији Косова и Метохије. (Фото: )

"Сматрамо да се морају поштовати сви споразуми који су до сада били постигнути у вези с нормализацијом ситуације, укључујући оне које се односе на војна питања. Видимо да долази до ерозије Резолуције 1244 (Савета безбедности УН) управо у том војном сегменту, и сматрамо веома опасним покушаје земаља Запада да се формира војска тзв. Косова уместо снага безбедности, чија је функција прецизирана том резолуцијом", рекао је Грушко у интервјуу за Спутњик.

То је, како је додао, дестабилизирајући фактор којим се ствара не само војна претња становништву, него и у потпуности демотивише косовска делегацију да иде путем трагања за мирним решењем узимајући у обзир реалности на терену.

"То је и подстицај да се саботира спровођење свих раније постигнутих споразума, укључујући Бриселски, формирање ЗСО и све друго што је требало да олакша живот људи на терену и да осигура гаранције безбедности", рекао је руски званичник.

Он је истакао да су Србија и Русија јединствене када је реч о оцени геополитичких процеса у свету те да пријатељство две земље није уперено ни против кога.

На питање какву ће поруку пренети у Москву након сусрета с председником Александром Вучићем у Београду, Грушко одговара: "Нема никаквих тајни, разговори су прошли у доброј, отвореној атмосфери, постоји блискост у ставовима по читавом низу регионалних проблема, јединствени смо када је о реч о оцени геополитичких процеса у свету".

"Констатовали смо да наши српски пријатељи придају велики значај недавно одржаним разговорима председника Русије Владимира Путина и председника САД Џозефа Бајдена и договорили се да ћемо и даље максимално развијати политички дијалог, економске, културне и духовне везе. Суђено нам је пријатељство, а то пријателство није уперено ни против кога. Најдубљи, суштински интерес Русије је мир на Балкану", рекао је Грушко.

Грушко се током посете Београду осим са председником Александром Вучићем састао и са председником Скупштине Ивицом Дачићем, патријархом Порфиријем и министром спољних послова Србије Николом Селаковићем.

Војска маршала Хафтара гази без милости! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА