Најновије

”ЧИСТА ПРОПАГАНДА”: Адвокат о кривичној пријави Дијане Хркаловић против Небојше Стефановића

Читајући провладине медије, лако би се могло доћи до закључка да је “афера прислушкивање” један од најважнијих судских предмета у земљи.

Фото: Јутјуб

Истина је, међутим, да се овај предмет дуже од годину и по дана налази у предистражној фази у Тужилаштву за организовани криминал са малим изгледима да ће истрага у формалном смислу и бити покренута.

И поред тога, афера се изнова и изнова актуелизује, најављујући скоро разрешење случаја. Последњу реанимацију случаја извела је бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић, оптужујући свог некадашњег шефа, актуелног министра одбране Небојшу Стефановића да је читао транскрипте неовлашћено пресретнутих разговора. На њене оптужбе наслонили су се бројни провладини медији вршећи притисак на тужилаштво да реагује.

Да не би све остало на медијиским оптужбама, Хркаловић је у петак, судећи према писањима медија, током саслушања у Сектору унутрашње контроле МУП-а због прислушкивања поднела кривичну пријаву против Стефановића.

Тумачећи подношење пријаве о догађају који тужилаштво, бар на папиру, истражује већ годину и по дана, адвокат Небојша Авлијаш напомиње да је у питању “чиста пропаганда”.

– Кривична пријава у правном смислу представља обавештење о догађају, она сама по себи не производи никаквно правно дејство. Тек након подношења пријаве тужилаштво одлучује да ли су у њој садржане информације на основу којих могу да предузму одређене радње, истиче Авлијаш додајући да уколико пријава не садржи нове информације, онда и стотину поднетих пријава нема никаквог смисла.

Подсетимо, након интервјуа који је Хркаловић дала порталу Објектив, огласило се Тужилаштво за организовани криминал, исто оно које истражује прислушкивање, наводећи да њене тврдње немају снагу доказа.

Управо то је, наводи Авлијаш, разлог због којег је Хркаловић поднела пријаву.

– Цела поента подношења пријаве је како би се потцртала озбиљност онога о чему је данима говорила у медијима, наводи Авлијаш.

Аферу прислушкивање је, подсетимо, лансирао сам председник Србије Александар Вучић, тврдећи почетком прошле године да је био мета незаконитог надзора комуниције. О афери су се оглашавали бројни званичници, а више од других министар унутрашњих послова Александар Вулин. Једном приликом Вулин је открио да су уз одобрење суда прислушкиване особе које су биле у контакту са председником Вучићем и члановима његове породице. Те особе, а прецизирао је да их је било 26, биле су на мерама у склопу кривичних истрага, али је Вулин тврдио да је у питању био само изговор и да је права мета био Вучић.

Комплетне доказе, навео је Вулин, полиција је предала тужилаштву.

„Апсолутно смо утврдили ко је из МУП-а ставио председника на мере. Врло добро знамо коме су ношени извештаји и ко је то наредио. Постоји име човека који је развио систем прислушкивања Александра Вучића. И ми то име знамо“, рекао је Вулин прошле године.

Та чињеница није утицала на тужилаштво да овај случај из предистражне, преведе у истражну фазу. Како наводи Авлијаш, то се по свему судећи неће ни десити у скројем периоду.

– Постоје објективни и субјективни разлози због којих неки предмети тапкају у месту. Правосуђе се понаша опортуно и често чекају да неки предмет реше тек када се стекну одређене околности које немају никакве везе са правом, каже Авлијаш.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА