Најновије

"Тунис је последњи зид између џихадиста и Европе"

Тунису је потребна војна и финансијска подршка Запада како би се изборио са терористима Исламске државе или ће се у супротном, Европа суочити са њима, упозорио је Мохсен Марзук, шеф владајуће тунишке партије и саветник председника Туниса Бежија Чаида Есебсија.
Терористи (Фото: cairoportal.com)

Терористи (Фото: cairoportal.com)

- Треба да схватимо да је ово рат, а рат не може да чека подршку споља - рекао је и додао да Тунису нико реално не помаже те да речи нису довољне. Власти у Тунису ухапсиле су 12 осумњичених за учешће у нападу када је наоружани Сејфедин Резгуи на плажи у Сусу убио 38 туриста, а стручњаци упозоравају на могућности нових напада. - Тунис је последњи зид између терориста и Европе. Ако Тунис не буде у стању да се избори са њима, Европа ће се суочити директно са њима - упозорио је он у интервју за британски лист "Индепендент". Према његовим речима, тунишкој војсци су потребна нова возила. Земља има неколико војних хеликоптера, а осам летелица које су наручене од САД неће бити испоручено пре 2017. године. Патролирање дуж 500 километара дуге границе са Либијом представља још један изазов и Тунису су потребне беспилотне летелице и радари како би спречио кријумчарење одружја из Либије. Марзук упозорава да се Тунис суочава са погоршањем безбедносне, али и економске ситуације. - Ако исплатимо социјална давања, не можемо да платимо оружје, ако платимо за оружје не можемо да исплатимо социјалне обавезе - објаснио је он. То је, како је додао, тежак избор, али власти су приморане да га направе зато што међународни донатори нису обезбедили довољно новца за спровођење реформе социјалног система и истовремено унапређење безбедносног сектора. - Пролазимо кроз веома тежак период, институције су нам крхке. А у исто време, све се то догађа у контексту рата против тероризма, правог рата - упозорио је овај тунишки званичник.
Прочитајте још:ПУТИН ЛИКУЈЕ: Запад није успео да увођењем санкција подели Русе!Родитељи заборавили ћеркицу у плићаку, спасиоци је из воде извукли километрима далекоНова анкета пред референдум у Грчкој: Блага предност присталица споразума
Извор: Vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА