Најновије

ОВДЕ КОРОНА ОПСТАЈЕ И ДО 28 ДАНА: Ево како да се најбоље заштитите и шта никако да не радите

Како се ширење КОВИД-19 масовно наставља, људи развијају страх од разних површина. Они сада свуда у свету покушавају да отворе врата својим лактовима, људи који често користе јавни превоз избегавају да се ухвате за шипку, а службеници у канцеларијама сваког јутра дезинфикују своје столове.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

У подручјима која су највише погођена коронавирусом, послате су групе радника у заштитним оделима како би дезинфиковале тргове, паркове и улице. Режими чишћења у канцеларијама, болницама, радњама и ресторанима су пооштрени. У неким градовима, добронамерни волонтери увече излазе како би дезинфиковали типке на банкоматима.

Као и многи респираторни вируси, укључујући грип, КОВИД-19 може се проширити помоћу сићушних капи из носа и уста заражене особе која кија и кашље. Један кашаљ може произвести до 3.000 капи.

Ове честице могу пасти на друге људе, њихову одећу и површине око њих, док неке од мањих честица остају у ваздуху. Постоје докази да вирус дуже опстаје у фекалним стварима па свако ко не опере руке након коришћења тоалета може контаминирати све што додирне.

Центар за контролу и превенцију болести сматра да пренос који се догоди када додирнете контаминирану површину или објект па лице није главни начин на који се вирус шири. Без обзира на то, ЦДЦ, Светска здравствена организација и друге здравствене институције, нагласиле су да акције: прање руку, чишћење и редовно дезинфиковање површина које најчешће додирујете кључне су у превенцији ширења КОВИД-19, преноси Би Би Си.

До недавно је било нејасно колико дуго САРС-ЦоВ-2, вирус који изазива болест КОВИД-19, може опстати изван људског тела. Неке студије спроведене на другим коронавирусима, укључујући МЕРС и САРС, откриле су да они могу преживети на металу, стаклу или пластици до девет дана, ако се те површине не дезинфикују правилно.

Неки вируси, на ниским температурама, могу опстати и до 28 дана.

Група виролога је направила једне од првих тестова како би сазнали колико САРС-ЦоВ-2 може опстати на различитим површинама.

Студија која још није објављена у научном часопису, показује да вирус када га неко искашље у ваздух, тамо може опстати до три сата. Капљице величине 1-5 микрометара, тридесет пута мање од ширине људске длаке, могу опстати у ваздуху и до неколико сати.

Студија је открила да САРС-ЦоВ-2 вирус, на картону опстаје до 24 сата, а два до три дана на пластичним и површинама од нерђајућег челика. Ово откриће сугерише да вирус дуже опстаје на квакама, ламинираним и пластифицираним радним плочама, као и на другим чврстим површинама. Истраживачи су открили да бакарне површине неутрализују вирус након само четири сата.

Истраживачи су открили да се коронавируси могу неутрализовати у року од једне минуте ако површине дезинфикујете са 62-71 постотним алкохолом, водоник пероксидом од 0,5% или кућним избељивачем који садржи 0,1% натријум хипохлорита.

Високе температуре и влага такође показују добре резултате када је у питању брзо неутрализовање других коронавируса, иако је истраживање показало да сродни коронавируси које узрокује САРС могу убити температуре изнад 56°Ц, у просеку 10.000 виралних честица сваких 15 минута.

Иако не постоје подаци о томе колико вирусних честица има у једној капљици коју искашље заражена особа, истраживање грипа сугерише да мање капи могу садржати десетине хиљада копија вируса. Овај податак зависи од самог вируса , у ком делу респираторног система је нађен и у ком се особа налази стадијуму инфекције.

"Не зна се тоано колико могу опстати на одећи и другим површинама које се теже дезинфикују. Иако истраживачи и даље раде тестове на одећи, упијајућа природна влакна могу довести до тога да се вирус брзо осуши. Мислимо да се због порозности материјала, вирус брзо распада и да се зато неће закачити за влакна. Промене у температури и влага такође могу утицати на то колико дуго вирус може преживети", истакао је један од истраживача.

Способност вируса да опстане толико дуго чини хигијену руку,дезинфиковање и чишћење површина, кључно у борби против даљег ширења КОВИД-19.

За више информација можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић–Батут" (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

Где је створен корона вирус прочитајте ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА