Најновије

ХРВАТИ СЕ СЕТИЛИ МАКСИМИРА ПРЕ 30 ГОДИНА: Вучић на трибини, а Аркан са пиштољем на клупи Звезде (ВИДЕО)

Два дана уочи 30. годишњице хаоса на Максимиру и прекинуте утакмице загребачког Динамо и Црвене звезде, хрватски медији сетили су се Александра Вучића, председника Србије, и покојног Жељка Ражнатовића Аркана.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Тог 13. маја 1990. на Максимиру је било неколико хиљада “делија”, а осим Жељка Ражнатовића Аркана, који је на Звездиној клупи имао пиштољ, на јужној трибини је био и садашњи председник Србије Александар Вучић.

Међусобна туча навијача два клуба, па општи сукоб са полицијом, те нереди који су се преселили на улице – означени су и као својеврсни почетак рата.

“Гледајте, увек смо ми били спремни на тучу у Загребу, али ово је било нешто другачије”, изјавио je Вучић.

Даље се наводи како је хрватски новинар тадашњег “Спорт магазина”, Дражен Бераковић, два дана после поменутог меча дошао у Београд и направио интервју са једним од вођа “делија”.

“Максимирска прича није била случајна или испровоцирана, већ очито договорена, вероватно на неким политичким платформама у Београду”, сазнао је приликом тог разговора у престоници Србије.

На дан утакмице у Загреб је из Београда допутовала група од око 2.500 навијача Звезде, које је предводио Жељко Ражнатовић Аркан, у то време такозвани вођа “делија”. Спорадични сукоби су почели још по улицама Загреба, а кулминирали су на стадиону. Све је било битније од фудбала…

Почетни осврт на присуство Александра Вучића даље не помиње, а садашњи председник Србије својевремено је детаљно причао о максимирском хаосу…

“Осећала се искрена мржња, са обе стране су се чуле најјезивије песме једних о другима. Онда је кренула та прича са Бобаном на терену… Сукоб између Звездиних и Динамових навијача почео је баш на том мањем делу јужне трибине где је било више Динамових него Звездиних. Ја сам био на доњем делу, али сви смо се брзо попели горе. Ту је дошло до мањег обрачуна у ком су Звездини навијачи потиснули Динамове на траву. Али, Динамови навијачи са ‘севера’ су већ улетели на терен, а са ‘истока’ је према нама летело све што су могли да побацају. Пошто су у односу на нас они стајали на висини, ми одоздо и нисмо могли богзна како да им узвратимо. Тај сукоб је трајао неко време, онда више није било столица којима бисмо могли да се гађамо. У међувремену је полиција ушла у обрачун са Динамовим навијачима на терену. На крају нас је полиција спаковала у специјални воз. Све су нас испитивали док нису пописали, ваљда, сваког човека у возу”, испричао је Вучић својевремено за “Време”.

У то време су постојала само три воза из Београда за Загреб, два јутарња, а у једном је било скоро 2.000 навијача Звезде. Међу њима и Александар Вучић.

“Чак су и теретни вагони и они за писма били пуни људи. Први велики инцидент догодио се у Винковцима. Обично би нас Динамови и Хајдукови навијачи чекали на самој станици и каменовали воз. Међутим, тог дана су схватили да долази огроман број Звездиних навијача, па су сачекали да воз крене према Славонском броду. Како је воз кренуо, засули су га каменицама, али са супротне стране. Сећам се да је Крле повукао ручну кочницу, он је био један од старијих и храбријих вођа навијача, није се физички истицао, али је био ауторитет. Воз се зауставио и сећам се да је велики број људи који су припадали ‘винерсима’, ‘зулуима’ и ‘девилсима’ излетео напоље. Видео сам неколико Хрвата на земљи, у баш тешком стању. Све у свему, изгледало је прилично језиво. У односу на нешто што је било уобичајен безопасни ритуал који се сводио на то да поломе два-три прозора, неког мало посеку, ово је изгледало много озбиљније. Али, то је већ био сукоб Срба и Хрвата, а не навијача Звезде и Динама”.

И тада је било јасно да се не ради о обичном навијачком обрачуну, нити да иду на обичну утакмицу… Све је указивало да ће се догодити “нешто”.

“Кад смо стигли у Загреб, први пут се догодило да нас је чекала буквално армија полицајаца. Спровели су нас до јужне трибине. Међутим, ми који смо били искусни, препознали смо неке навијаче Динама који су имали задатак да прате да ли ће се неко од нас издвојити, па да га пребију. Препознао сам Шејтана, Сарму и још неке. Нисам видео Клокана и Сандра које сам знао као вође Бед Блу Бојса. Онда сам сазнао да су и остали Звездини навијачи то приметили, па су их испред једног кафића пресрели и претукли. Затим су из кафића изашли други навијачи Динама, викали су ‘удри четника’. Али све је то није било ни ново ни неуобичајено”, испричао је Вучић за “Време” поводом немилих сцена са Максимира 1990. године.

Прочитајте ОВДЕ како су Хрвати пре 30 година покушали да убију легенду Звезде.

Извор: Nova.rs/Sportske novosti

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА