Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Црна Гора опет у опсадном стању!

Црна Гора је поново у опсадном стању након сукоба присталица СПЦ и полиције због хапшења свештеника. Тензије би могле да потрају током целе године, јер је „црквено питање“ далеко од решења. А следе и избори…

Црна Гора, протест (Фото: Јутјуб)

Директно из корона-кризе, која још није званично ни окончана, Црна Гора се вратила тамо где је и била пре два месеца – у тензије између власти и Српске православне цркве (СПЦ), које су прерасле у уличне сукобе у више градова. Повод је била литија у Никшићу 12. маја, на празник Светог Василија Острошког, након које је полиција ухапсила владику СПЦ Јоаникија и још седам свештеника. Они се терете да су масовним, а забрањеним окупљањем, угрозили здравље грађана док траје епидемија. Јоаникије се брани да није звао вернике на литију, већ да су се сами појавили, односно да се „догодио народ“.

На литију су отворено у Скупштини Црне Горе позивали посланици опозиционог Демократског фронта (ДФ), предвођени Андријом Мандићем, који су због тога добили кривичне пријаве. Због хапшења Јоаникија, уследили су сукоби верника СПЦ са полицијом у више градова. Повређено је 26 полицајаца, а повређено или претучено и више грађана. Више од 50 њих ухапшено.

Опасно стање

„Ескалација је донела нову друштвену тензију и додатну затегнутост, и тешко је одредити куда ће све ово ићи“, каже за ДW политички аналитичар Сергеј Секуловић, који се ипак нада да ће побиједити разборитост. „Јасно је да се овако озбиљан друштвени расцеп може решавати једино компромисом“, додаје Секуловић.

И дугогодишњи политички новинар и колумниста листа „Вијести“ Владан Жугић каже да је у овом тренутку тешко претпоставити како ће се ствари одвијати. „Оно што ми се чини сигурним јесте да идентитетска питања поново деле Црну Гору и да ће ово тензично и опасно стање потрајати још дуго“, каже Жугић. Он као аргументе наводи то што Црну Гору чекају парламентарни избори у наредних неколико месеци, попис становништва на пролеће 2021. година, а економска криза је на прагу.

„Све то прате две невероватне и штетне упорности – власт која држи главу у песку на бројне проблеме у Црној Гори, и део опозиције, који је и даље на позицијама политике деведесетих. Искуство показује да из таквих ситуација профитира само власт предвођена Демократском партијом социјалиста (ДПС) и радикални део опозиције, предвођен Демократским фронтом“, сматра Жугић.

Криза без краја

Због сукоба на улицама, нацији се обратио премијер Душко Марковић поручујући да је Црна Гора брутално нападнута од екстремиста и да је СПЦ позвала грађане на забрањено окупљање, оптужујући је да је „под плаштом верских права и слобода, угрозила јавно здравље“. С друге стране, митрополит црногорско-приморски Амфилохије оптужио је полицију да је пребијала децу током протеста и замолио власти да ослободе Јоаникија, а „ако треба, њега ухапсе“.

Сукоби на релацији СПЦ-држава трају од краја прошле године када је власт усвојила Закон о слободи вероисповести. Српска православна црква тврди да јој се тим законом отимају цркве и манастири. Тензије су настављене и током епидемије, јер је црква тврдила да је власт својим строгим мерама против корона-вируса дискриминише. Тако су на информативне разговоре већ привођени свештеници, а међу њима и сам Амфилохије.

Питање свих питања које се сада поставља гласи: да ли ће се наставити протестне литије против закона које је прекинуо корона-вирус? Иако је то званично забрањено, присталице СПЦ претходних дана већ су се окупљале у неким градовима и узвикивале „Не дамо светиње“, што је слоган борбе против спорног закона. СПЦ најављује наставак литија након епидемије, али су здравствене власти јасно поручиле да ће масовна окупљања у Црној Гори још дуго времена бити забрањена због страха од поновне појаве вируса. То су, већ сада, нове тензије у најави.

Секуловић каже да је тешко проценити да ли ће власт наставити са забраном окупљања. „Држава би могла да истраје у томе, јер ће настојати да покаже снагу и одлучност. Али, с друге стране, власт најављује изборе до октобра, а тешко их је замислити без масовних окупљања. Ако ускоро не дође до озбиљног дијалога – хипотетички – велики број грађана би због ових окупљања могао да заврши у притвору, што је апсурдно“, сматра Секуловић.

Жугић, пак, каже да је ситуација која је пратила усвајање Закона о слободи вероисповести, када се сагледа политичко деловање власти и већег дела опозиције, и дословце вратила Црну Гору у предреферендумски период.

„И ’Фридом хаус' је недавно сврстао Црну Гору у групу 'хибридних режима', где се налазила последњи пут 2003. године. И то није могло никог да изненади, јер годинама падамо у оценама свих релевантних извештаја“, каже Жугић.

Почетак предизборне кампање

Тензије су се у међувремену усијале и у парламенту, где је Мандић поручио да, „ако Јоаникије остане у затвору, власт нека слободно спреми униформе“. Он је и крајем прошле године, када се усвајао спорни закон, позивао „ратне другове“ и претио „откопавањем оружја“. Није процесуиран због тога, док је власт, у међувремену, бесомучно хапсила присталице опозиције и СПЦ, и због бенигнијих коментара на Фејсбуку.

Жугић сматра да се сва та дешавања могу тумачити и у контексту предстојећих парламентарних избора. „Демократски фронт и Мандић бију битку да преузму барјак у 'одбрани светиња' и вођство од Амфилохија у просрпском бирачком корпусу. Чини се да ни ДФ-у, ни владајућем ДПС-у не одговара наставак литија на начин какве су оне биле пре пандемије корона-вируса. ДПС-у, јер су део његових бирача верници СПЦ, док ДФ у сусрет изборима не жели да зависи од Амфилохија, чији је углед и утицај порастао управо због неочекиваног 'гандијевског' отпора одлуци власти да усвоји и примени Закон о слободи вероисповести. Сад ДФ гура Амфилохија у ватру, а ДПС долива бензин“, тврди Жугић.

И Секуловић сматра да би добар део разлога за последња дешавања требало тражили у предстојећим изборима, јер је кампања већ почела. „Власт сада покушава да капитализује ефикасну борбу против коронавируса док опозиција покушава да се врати, јер је била у дефанзиви током епидемије. Власт поручује грађанима да они једини могу да очувају до сада освојене тековине. С друге стране, у опозицији, ДФ покушава да себе утемељи као најјачег заштитника српства у Црној Гори“, објашњава Секуловић.

Што се тиче шанси на предстојећим изборима, Секуловић благу предност даје власти. „Чини ми се да знају шта хоће, њихова платформа је прилично јасна и делују компактно. С друге стране, опозиција, због хроничних међусобних сукоба и идеолошке различитости, до сада није успела да најбоље артикулише шта жели“, сматра Секуловић и додаје да је компромис око спорног закона сада даљи него пре два месеца. „Могуће је да ће и код једних и од других превагнути процена да је боље ући у изборе са јаким друштвеним поларитетом, где се у симболичкој равни сви морамо сврстати“, верује он.

И Жугић сматра да је компромис власти и СПЦ, у сусрет изборима, сада вероватно немогућ и закључује: „Надам се да се ово неће завршити као неке претходне ситуације са протестима у Црној Гори, било да их је предводио ДФ или Амфилохије“.

Погледајте ОВДЕ  како специјалци наоружани до зуба улазе у мигрантске кампове!

Извор: Дојче Веле на српском

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА