Најновије

"КАКО ИХ НИЈЕ СРАМОТА, СТАЛНО ГРЕШЕ" Несторовић открио коме уопште не верује, па проговорио о другом таласу!

Светска здравствена организација од викенда се огласила два пута најављујући други талас новог корона вируса, подупирући те наводе, између осталог, примерима из Кине и Јужне Кореје. Тим поводом се огласио и члан Кризног штаба проф. др Бранимир Несторовић, који је одавно оценио да ће крај епидемији у Србији доћи у периоду између 1. и 15. јуна.

Бранимир Несторовић (Фото: Јутјуб)

На питање да ли је променио став одговара одлучно.

- Наравно да нисам, сад сам сигурнији него икад да ће нестати. Нема другог таласа ни у једној земљи. Чешка се отворила, нема другог таласа. Џорџија у Америци, Аустрија, Словенија се отворила... Где је други талас?

- Кина није добар пример. То су импортовани случајеви. Они су завршили епидемију, па су им из Америке долазили Кинези, који су се у Америци инфицирали - каже додајући да је реч о студенту из Њујорка који је инфицирао чак 70 људи, те да су јуче имали тек 11 позитивних на Ковид 19:

- Јужна Кореја исто тако. Сингапур и Аустралија ће ускоро прогласити крај епидемије. То је потпуно бесмислена прича. У Енглеској су недавно научници са Оксфорда рекли да неће стићи да направе вакцину, јер вирус таквом брзином ишчезава да неће моћи да је испробају. Шанса да је направе већ им је са 80 одсто пала на 50 одсто.

Он оцењује да је мишљење већине озбиљних да се вирусу приближава крај, те да то има везе с тим што је вирус вештачки, а пре свега, због тога што је било такозваног едитовања РНК.

- Нема много елемената за други талас, нигде га није било. Вирус траје два месеца интензивно и онда нагло пада - инсистира на правилности утврђеној на почетку:

- У Сингапуру су направили модел који предвиђа да ће вирус до септембра нестати, у Америци до краја октобра и да неће бити другог таласа. Још марта месеца су Италијани из Фиренце показали да он има неке нуклеотиде убачене, то се зове едитовање РНК, који му баш не припадају, у склопу оне приче да је вирус модификован. И они су рекли да ти вируси иначе брзо нестају, а ови који су едитовани још брже. И упоредиви су са Сарсом и Мерсом, који су брзо нестали. Мени та прича о другом таласу личи да се надају да ће бити вакцине.

На питање о томе да ли је могуће, како наводи део стручњака, такође из Кризног штаба, да се преко лета појављују спорадични случајеви, па да се ти спорадични у јесен "нагомилају", те да то не буде другог таласа, већ да се деси нешто слично ономе што се дешава у Кини, Несторовић одговара да му такав сценарио не делује вероватно.

- Не знам ко би нама могао да дође као импортован случај. У Европи га неће бити. Теоретски, једино ако би неко из Латинске Америке дошао, али пошто сада нема авиона, људи мало путују, шанса је мала - каже додајући да није вероватно ни да то буде у случају повратка путника из наше земље који се усуде да пређу границу како би летовали на мору.

Несторовић оцењује и да је Свестска здравствена организација изгубила статус релевантног саговорника на тему.

- СЗО је толико пута погрешила да не знам како их није срамота да причају. На крају су похвалили Шведску, а прво су препоручили свима да се закључају - враћа се на њихову процену додајући да је не узима за озбиљно.

На њихове наводе да многи вируси нису искорењени, те да се шпанска грозница враћала у три таласа, од којих је други био најсмртоноснији, као и да ХИВ опастаје деценијама, иако су пронађени лекови "који омогућавају живот у коегзистенцији са патогеном", Несторовић одговара да се ти вируси не могу поредити са корона вирусом.

- То је потпуно друга прича, потпуно друга врста вируса. Пошто су сви узимали модел грипа, сви су грешили. Ово није грип, другачије се понаша. Вирус грипа је стално ту, мало измутира, па се врати. Вируси као што су корона вируси немају баш ту склоност, ни у једној од епидемија вирус није преживео годину дана - каже мислећи на пример споменутих Сарса и Мерса.

- Ако би био неки други талас, он би могао да буде крајем новембра, у децембру. То је сезона корона вируса, они се тад појављују због особина омотача који је неотпоран на високе температуре, на влажно време, УВ зраке.

Иако је у претходној реченици оставио нешто простора за "велики повратак на сцену", сматра да се вирус тада не би могао упоредити са ситуацијом какву смо имали на почетку године. Такође, и даље је при ставу да високе температуре, влажан ваздух и УВ зраци уништавају вирус, иако међу његовим колегама има оних који тврде да то није тачно, те да се на тај начин само смањује могућност преношења вируса.

- Преко 30 степени он практично губи инфективност - доследан је пулмолог из Тиршове:

- Може да остане присутан повремено, али он више није инфективан. Ми то сад видимо. Оволики инфицирани, нико нема никакву тешку клиничку слику. Ако постане сезонски грип, онда неће бити интересантан, јер ће бити блажа клиничка слика. Биће ризичан за оне за које је био и досад, за старе људе.

Каже и да се у свету воде полемике о колективном имунитету, те да се испитује имају ли антитела у серуму икакав значај.

- Већина земаља има ниска антитела. Италијани то раде нешто амбициозно, на 150.000 људи. У Шпанији свега шест, седам одсто има антитела - наводи последње податке.

Обележена 21. годишњица битке на Паштрику! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА