Најновије

БИОЛОШКА БОМБА ПРЕТИ СРБИЈИ! Црвено-бели не маре за корону: Звезда окупља 25.000 људи

Црвена звезда за суботу од 19.15 спрема прославу 31. титуле државног првака, на мечу последњег кола Суперлиге против Пролетера. Шампионска прослава може исто тако "шампионски" да буде опасна по посетиоце.

Очекује се да северна трибина стадиона Звезде буде пуна (Фото: Јутјуб)

Ни то што је коронавирус претходно забележен међу кошаркашима Партизана, нити што је ушао међу ватерполисте Србије, није одјекнуло, већ као да се ништа около не догађа.

Потенцијално, максимално 24.500 навијача могло би да буде на трибинама Маракане, у суботу од 19 сати и 15 минута. У овом тренутку чини се превише опасно, ако се сагледа целокупна ситуација у Србији, иако су окупљања на отвореном дозвољена.

Број новозаражених претходних дана је био близу стотину и данима та бројка не пада, а масовна окупљања, иако су дозвољена уз све мере превенције, могу да буду нове “биолошке бомбе”.

У складу са тим, концерт Здравка Чолића, који је требало да буде одржан у суботу у “Кнежевом арсеналу” у Крагујевцу, одложен је због нестабилне епидемиолошке ситуације. Концерт легендарног певача требало је да буде први велики концерт на отвореном после ванредног стања због пандемије Ковид-19.

И док се музички спектакл одлаже, спортски не, већ се планира прослава 31. титуле Црвене звезде на стадиону “Рајко Митић”. Бројке кажу да и даље треба држати јаке мере опреза, али све мање људи поштује апеле и (необавезне) препоруке.

У Црвеној звезди, за сада, није у плану отказивање шампионске прославе, која треба да буде невиђена до сада, уз све пратеће светлосне ефекте, ЛЕВ светла, пиротехнички шоу…

Из табора новог-старог шампиона чак позивају да трибине буду што испуњеније!? Ни упозорење у виду тога што је Вујадин Савић позитиван на Ковид-19, а био је у контакту са фудбалерима Звезде, није угрозило одржавање црвено-беле феште.

“Играчи су показали да су најбољи у Србији. Надам се што већем броју људи који ће поздравити наше шампионе”, рекао је тренер Дејан Станковић уочи утакмице.

Свим играчима, и онима који раде у клубу, температура све свакодневно мери по доласку на стадион. За сада неће бити превентивно тестирани, него тек ако осете симптоме.

Ако се има у виду како се вирус преноси, јасно је да одлука да неколико десетина хиљада људи буде на једном месту високоризична.

“Није паметно пустити да дође толико људи, зато што се не ради ту само о утакмици, него о уласку и изласку са стадиона, када треба да покажете карту. Један другом дахћу за врат, гужва је. Када се излази, исто је гунгула, многи напусте утакмицу раније, 10 до 15 минута, само да се не би малтретирали на излазу. То су ризичније ситуације. Улазак на стадион и излазак са њега”, рекао је уочи вечитог дербија епидемиолог Зоран Радовановић.

Ако се има у виду да је период инкубације коронавируса око 14 дана, могло би се рећи да ћемо тек знати какав ће бити епилог. Фудбал у Србији није вредан нових позитивних случајева до којих окупљање толиког броја људи на једном месту без сумње може довести.

И директор Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) Јевто Ераковић рекао је у четвртак да се са сигурношћу може рећи да су сви новорегистровани случајеви коронавируса у Црној Гори стигли са дербија у Београду.

Александар Атанасијевић, Никола Јанковић, Вујадин Савић, Немања Вицо… Њихови примери довољно говоре, само да има ко да их “чује”.

Прочитајте ОВДЕ како је протекла туча српских и хрватских навијача у Вуковару.

Извор: Nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА