Најновије

"ИЗБЕГЛИМ СРБИМА СЕ КРШЕ ЉУДСКА ПРАВА!": Линта осудио шовинистичку политику Загреба, Приштине и Сарајева!

Србима протераним из Хрватске, БиХ и са КиМ масовно се крше људска права јер због шовинистичких политика које се воде у Загребу, Сарајеву и Приштини не могу да остваре имовинска и друга права, изјавио је данас председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

Поводом Светског дана избеглица оценио је да се права избеглих Срба крше и због двоструких стандарда западних центара моћи.

- Због тога је важно да Србија далеко снажније и активније тражи и инсистира у међународној заједници да се коначно почне спроводити Анекс Г Бечког споразума о сукцесији под називом „Приватна својина и стечена права - рекао је он.

Додао је да по том документу свим грађанима и правним лицима морају бити призната, заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године на простору бивше Југославије.

- Такође, у Анексу Г стоји и да ће одузимање имовине под притисцима и пријетњама након наведеног датума бити ништавно - прецизирао је он.

Линта захтева да Комесаријат за избјеглице и миграције и друге надлежне државне институције у што краћем временском року коначно реше стамбено питање свих протераних Срба и других прогнаника који су 25 и више година подстанари или живе у нељудским условима.

Он је истакао да је још 2012. године покренут Програм Регионалног стамбеног збрињавања чији је циљ да се обезбеде трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

- Нажалост, Регионални стамбени програм у Србији се спроводи веома споро. Због тога је важно да се његова реализација максимално убрза и да ниједна избегличка породица у Србији не остане са нерешеним стамбеним питањем - рекао је он.

Додао је да захтева и да све избегличке породице добију право откупа својих станова који су изграђени средствима међународних организација под повољним условима.

Вучић разговарао са Макроном пред важан састанак у Вашингтону! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА