Најновије

ЕВОЛУЦИЈА НЕДОДИРЉИВОСТИ! Трамп је отворио ново бојно поље са Русијом, које ће се и нама обити о главу, а ово је одговор Москве!

Док још увек постоји спор између САД и Турске око руског противракетног система С-400 (Вашингтон инсистира на томе да га Турска не пусти у функцију), Русија годинама гради нетп "још боље, снажније. и напредније..."

С-500 (Фото: Министарство одбране Русије)

С-300 је већ био револуционарни систем противваздушне одбране за који се још увек зна да је незаустављив и који је у употреби врло дуго - од 1978. (дизајниран је 1960-их година у СССР-у). Након њега је дошао С-400 (у служби руске војске од 2007.), који је представљао побољшање у свим аспектима, еволуцију концепта који је већ покупио све епитете. Али то није крај - годинама, тачније негде од 2009. године, руски инжењери раде на новом, још снажнијем систему, наравно, говоримо о С-500 кодног назива "Прометеј".

Како ће бити још напреднији од система С-400 и када се очекује да буде довршен? Систем је већ довршен и тестиран, производња је започела, али се још није придружио руској војсци - требало би следеће године.

Неке кључне информације открио је главни инжењер који ради на пројекту С-500, Павел Созинов. Он је истакао да се очекује да ће систем бити део руске војске већ 2021. године, а главна "еволуирана" карактеристика истог је та што се зона деловања С-500 креће "са овог света" у свемир. Наиме, систем ће моћи уништити циљеве који се налазе стотинама километара изнад Земљине површине, односно у зони у којој свемир већ технички почиње.

Наравно, сама чињеница да се С-500 развија овим капацитетима наговештава где ће се ратовати у будућности - у свемиру. Његов главни циљ биће уништавање хиперсоничних пројектила који ће из орбите стићи у наредном периоду.

Командант руских ваздухопловних снага Сергеј Суровикин рекао је да ће С-500 са својим техничким могућностима представљати систем "прве генерације свемирске одбране". Суровикин такође наводи да С-500 нема конкуренцију у свету.

Прометеј С-500, познат и под називом „55Р6М Тријумфатор-М“, циљаће ракете дугог домета као и пројектиле велике висине, али његова ће основна функција и даље бити спуштање претњи попут ракета средњег домета. Након изласка САД из споразума ИНФ прошле године, нова трка у наоружању је већ започела и ускоро бисмо на сцени могли видети различита нова оружја средњег домета.

ПВО

Подсетимо се још кратко на важност споразума ИНФ који је био на снази од 1988. до прошле 2019. године (занимљиво, Сједињене Државе изашле су из њега наглашавајући ово питање посебно Трампов бивши саветник за националну сигурност, Џон Болтон, али иако је у међувремену, отпуштен и постао непријатељ Трампа, чини се да актуелни амерички председник нема воље преговарати о потенцијалној обнови истог). ИНФ је забранио Сједињеним Државама и Русији (или тадашњем СССР-у) употребу ракета средњег домета. Зашто је то важно? Будући да ти пројектили имају домет између 1.000 и 3.000 километара - на тај начин забраном избегавају (бар делимично) могућност да нова сцена сукоба у будућности поново постане Европа.

Након раскида споразума ИНФ, отвара се могућност да САД, саме или преко НАТО-а, поставе ракете средњег домета на територију Европе и то је нешто на што ће Русија реаговати изузетно оштро, јер из руске перспективе то је потез који директно угрожава њихову безбедност. у коначници и постојања.

Стога се може очекивати да ће приликом дизајнирања система С-500 посебна пажња бити посвећена капацитету за уништавање ракета средњег домета, јер је средњи домет - и простор - област где Русија види следећу претњу.

С-500 још увек није комплетно завршен, али већ је тестиран у 2018. и 2019. години. Према доступним изворима, последње "полирање" је у току да би систем постао саставни део војне одбране Русије већ 2021. године.

Занимљиво је напоменути да је С-500, иако је званично у изградњи од 2009. године, можда много старија "идеја". Наиме, 1960-их година (тачније 1968.) СССР је радио на систему званом С-500У и, осим имена, наравно, имао је одређене сличности са капацитетима које би имао С-500. Већ тада се разматрало циљање „висине“. На крају је совјетска војска одустала од пројекта, захтевајући да се произведе нешто што ће моћи да уништи ракете кратког домета поред авиона - стварајући тако С-300. Ипак, одређене идеје за С-500 сигурно се „враћају“ уназад већ пола века.

Шта је са претходном верзијом, С-400? План је да С-500 "служи" паралелно са системима С-400, што би заузврат требало да у потпуности замени С-300 у блиској будућности. Први примери система С-500 биће распоређени тамо где је најважније - у близини Москве, а затим и у ширем централном делу Русије.

Планирана је и верзија за руску морнарицу, а тај прилагођени С-500 биће монтиран на нове руске разараче Лидер класе - али у априлу ове године Русија је одустала од изградње два нова разарача Лидер класе, очигледно из економских разлога (изградња једног коштало би око 100 милијарди рубаља или око 1,2 милијарде евра).

Према директору руске корпорације Ростек (Руска државна корпорација за развој, производњу и извоз напредне технолошке опреме), производња С-500 почела је пре отприлике годину дана (30. јуна 2019.).

Према неслужбеним информацијама из извора доступних америчкој обавештајној служби, С-500 је први пут тестиран у мају 2018. године када је успешно погодио мету на удаљености од 482 километра (што је 80 километара више од претходног рекорда).

Што се тиче званичних података, наводи се да С-500 има домет од 600 километара. Моћи ће детектовати и истовремено гађати укупно 10 балистичких хиперсоничних ракета. Поред класичних летелица, ефикасно ће циљати и разне врсте беспилотних летелица. Наравно, детаљ који привлачи највише пажње су "свемирски" капацитети система С-500. Према произвођачу, моћи ће да уништи сателите у ниској земаљској орбити као и све друге претње које би стигле из орбите.

Такође је побољшано време потребно за "акцију". Наводи се да је систему С-500 потребно само 4 секунде или мање за откривање и покретање. То је више него двоструко време одзива његовог претходника, систему С-400, које је трајало 10 секунди.

Хоће ли се С-500 такође извозити? Можда. Турска, која је набавила руски С-400, већ је изразила интересовање за системе С-500, мада је јасно да ће то зависити од политичке ситуације (не би било изненађујуће ако се Турска у скоријој будућности покуша "ослободити" система С-400). замена за одређене америчке „награде“, као што је, рецимо, подршка њиховим либијским спољнополитичким плановима).

Русија је сигурно водећа снага данас када је у питању ракетна и противракетна технологија. Само ће време показати колико ће трајати. Али једно је сигурно, свемир ће постати нови фронт у будућности - и не тако далеко у будућности. Нажалост, то не значи да ће тада на Земљи владати мир, напротив, све што је „одвучено“ у свемир и има војне сврхе, биће усмерено на угрожавање Земље испод.

Прочитајте ОВДЕ   коме је то Меркел оштро одговорила и зашто.

Извор: Ало/Advance. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА