Најновије

ГРЕНЕЛ: Никада нисмо веровали у брз договор између Косова и Србије!

Специјални изасланик председника Америке Доналда Трампа за дијалог између Београда и Приштине Ричард Гренел каже да му је драго што ће ЕУ организовати састанке представника Београда и Приштине, да САД нуди потпуну подршку али и да се нада да ће бити успостављени сви претходни договори. Такође, поручује и да САД никада није веровала у брз договор у изборној години, а који би био постигнут измежу Косова и Србије.

Ричар Гренел (Фото: Јутјуб)

- Драго нам је што ће Европљани уприличити састанке 10. и 12. јула ради даљих разговора са Косовом и Србијом. Нудимо нашу потпуну подршку и захвални смо на њиховом вођству. Надамо се да ће важно питање визне либерализације за Косово бити завршено на овом састанку - казао је Гренел.

Од одлагања сусрета сусрета у Белој кући који је требало да буде одржан 27. јуна, Гренел се није оглашавао, а сада каже и да се нада да ће ЕУ радити на успостављању споразума који имају економску сарадњу као тежиште договора.

- Сједињене Државе су напорно радиле како би истакле важност нормализације економских односа између две стране, јер верујемо да је то пресудни први корак овог дугорочног политичког спора. И надамо се да ће Европљани реализовати претходно договорене споразуме о авио саобраћају, железници и друмском саобраћају као главни приоритет. Верујемо да су ови споразуми кључни за стварање радних места и давање наде младима у региону - истакао је Гренел.

У јавности се често може чути коментари да САД жури да реши шотање Косова пре председничких избора који ће бити одржани на јесен, али Гренел сада то категорички демантује.

- Никада нисмо веровали у брз договор између Косова и Србије у изборној години. И никада нисмо мислили да ће наш једини фокус на економској нормализацији бити брзо решење. Биће лакше суочити се са тешким и дугорочним политичким питањима ако се прво постигне напредак у економским питањима. Међународна заједница мора да настави да испробава нове и креативне идеје ако ћемо икада напредовати. А народ Косова и Србије заслужују Европљани пуну и сталну пажњу - рекао је Гренел.

Састанак у Вашингтону одложен је након објаве да је Специјализовано тужилаштво у Хагу послало Специјалном већу Косова на испитивање оптужнице којима се председник Косова Хашим Тачи и бивши председник Скупштине и актуелни посланик Демократске партије Косова Кадри Весељи терете за "низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, нестајање лица, прогон и мучење". Долазак је отказао прво Тачи а онда и премијер Косова Авдулах Хоти. Дијалог уз посредство ЕУ у застоју је од 8. новембра 2018. године, када су се последњи пут представници две стране срели у Бриселу. Прекид везе узрокован је увођењем такса на робу из Приштине, које су недавно укинуте. Дијалог ће у Бриселу бити настављен 12. јула, како је саопштила Европска комисија, у четвртак ће председник Француске Емануел Макрон организовати сусрет са председником Александром Вучићем а у петак ће бити организован самит под вођством Макрона и немачке Канцеларке Ангеле Меркел.

Прочитајте ОВДЕ    све о упаду демонстраната у Скупштину, погледајте видео.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА