Најновије

"ШТЕДЉИВА ЧЕТВОРКА УЦЕЊУЈЕ ЕВРОПУ": Жестоки преговори на самиту ЕУ, да ли су уступци Меркел и Макрона били узалудни?

Ванредни самит ЕУ у Бриселу посвећен финансијском пакету тешком милијарде евра наставља се: после жестоких преговора у петак и суботу, председник Савета Европе Шарл Мишел заказао је наставак за недељу у подне. Предложени уступци „штедљивој четворци“ (Аустрија, Холандија, Данска, Шведска) и интензивни билатерални разговори у суботу нису донели жељени напредак.

Емануел Макрон (Фото: ria. ru)

Мишел је суботу углавном водио појединачне и разговоре у мањим групама с шефовима држава и влада како би одмерио могућности за постизање компромиса. Сви шефови држава и влада заједно састали су се само пре подне, а затим увече на вечери, након које је портпарол председника савета Европе Баренд Лајтс на Твитеру обзнанио: „Савет Европе састаће се поново сутра у подне.“

Без договора на ноћашњем састанку

Немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Емануел Макрон и представници Аустрије, Данске, Шведске, Холандије и Финске, који себе називају „штедљивим“ државама, састали су се ноћас, али како саопштавају француске дипломате, током разговора тврдокорни ставови нису омекшали. Штедљива четворка тражи да се фонд за обнову економије смањи и веже за строге услове који подразумевају реформе.

Како се сазнаје из дипломатских кругова, Меркел и Макрон су изразили спремност да план за буџет за обнову уместо 500 милијарди евра, обухвати неповратно финансирање у износу од 400 милијарди евра, али, како се чинило, евентуално смањење обима финансирања неће сломити отпор „штедљивих“ према програму за подстицање економије, тешко погођене пандемијом.

Меркел и Макрон наводно нису могли да прихвате „недостатак европске воље за ангажман“, па су „после неколико покушаја за постизање компромиса“ заједно напустили самит, преноси аустријски „Стандард“, позивајући се на дипломатске кругове.

Аустријски канцелар Себастијан Курц написао је на Твитеру да је било „кретања у исправном смеру“, али да „нас у недељу очекује још дуг пут“.

Како преносе дипломате, Мишел ће у недељу пре подне изнети нови предлог за компромис, при чему се очекује да „нето-уплатиоци“ у буџет покажу спремност на уступке.

Италијански премијер Ђузепе Конте за вечером у суботу говорио је о „пат позицији“ на самиту и оштро критиковао организацију:

Он је рекао да „штедљиве земље уцењују Европу“ и истакао да су захтеви Холандије за вето на приступ помоћи „политички и законски непримерени, осим тога, умногоме неизводиљиви“, преноси британски „Експрес“.

Мишел је у предлогу компромиса у суботу чак предложио увођење "супер сигурносне кочнице" против исплате средстава из "корона фонда" како би удовољио Холандији. То би значило да једна чланица може да блокира исплату новца појединим земљама. Да ли би то практично значило национални вето, није јасно, пише "Стандард". Холандски премијер Марк Руте у петак је упорно захтевао право вета, због чега су га критиковале многе чланице.

Руте, међутим, није био у потпуности задовољан Мишеловим предлогом. Како се сазнаје из италијанских дипломатских кругова, холандски премијер и даље инсистира на националном праву вета на исплате из фонда ЕУ. Делегати ЕУ су га жестоко критиковали због тога. Према речима шпанског либерала Луиса Гарикана, такво право вета "проузроковало би трајну кризу у Европу у годинама пред нама".

Прочитајте ОВДЕ    шта је то Италија драстично урадила.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА