Најновије

ТЕРОР МИЛОВЕ ПОЛИЦИЈЕ: Кривична пријава због служења литургије у Подгорици

Због литургије у Храму Васкрсења у Подгорици, коју је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије, кривична пријава поднета је против свештеника Бранка Вујачића, саопштено је данас из Митрополије црногорско-приморске.

Литургија у Храму Христовог васкрсења у Подгорици. (Фото: Јујтуб)

У саопштењу се истиче да је на дан када је одлуком Великог суда Турске и указом председника те земље Реџепа Тајипа Ердогана Велика црква Премудрости Божије у Цариграду из шестог века претворена у џамију, у Подгорици у Саборном храму су опет полицијске снаге у току свете литургије, без писаног налога, упале и снимале вернике који су се у том моменту молили у Храму.

Након литургије полицајци су легитимисали вернике, а свештенику Вујачићу уручен је позив да се јави у Центар безбедности, наведено је у саопштењу.'

У присуству адвоката Божидара Милоњића отац Бранко је дао изјаву након које му је саопштено да је против њега покренута кривична пријава.

Према благослову митрополита Амфилохија, у свим храмовима митрополије служена је Света литургија поводом поновне промене хришћанског верског идентитета и намене Велике цркве Свете Софије - Премудрости Божије у Цариграду – мајке цркве свих цркава.

У Аја Софији у Истанбулу данас је одржан први намаз откако је Турска донела одлуку да музеј буде претворен у џамију.

Аја Софија као православна црква служила је 916 година, до освајања Истанбула, док је статус џамије имала од 1453. до 1934. године, када је добила статус музеја.

Турски суд је 10. јула поништио одлуку некадашње владе те земље којом је 24. новембра 1934. године Аја Софији додељен статус музеја.

Атентатору на Павелића улица у Земуну Више о том ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА