Најновије

УПУТИО ЗАХТЕВ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ: Додик покренуо поступак заштите ентитетског интереса! Ево шта то значи!

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик упутио је данас у Народну скупштину Републике Српске изјаве друга два члана Председништва због којих је покренуо поступак заштите виталног ентитетског интереса, саопштено је из кабинета српског члана Председништва БиХ.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

"Недовољно се у складу са Уставом Република Српска види као јединица која треба да буде видљива", казао је Додик и додао да ће парламент РС, у складу са уставним овлашћењима, разматрати то питање.

Заштита виталног националног интереса конститутивних народа јесте тзв. "механизам", којим би требало да се осигура да се ниједна одлука "од виталног националног интереса" не донесе противно интересима било којег конститутивног народа.

Разлог да затражи заштиту виталног ентитетског интереса Додик је покренуо због одлуке да се одобри закључивање Меморандума о сарадњи између Министарства безбедности у Савету министара и Министарства унутрашње безбедности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација.

Такође разлог је и Одлука о одобравању закључивања Споразума о учешц́у БиХ у програму за међународно оцењивање ученика (ПИСА) у 2021. години.

У саопштењу се наводи да је захтев покренут и због изјаве о проглашењу Одлуке о одобравању закључивања Уговора о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС у 2021. години.

Највећа руска флота у Средоземљу! Руси крећу у жестоку акцију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА