Најновије

ГОЈКОВИЋ БРИЉИРА: По смртности од короне смо најуспешнији!?

Члан Кризног штаба и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић, одговарајући јуче на питања новинара о изјави члана СЗО да је ситуација на Западном Балкану забрињавајућа када је у питању епидемија коронавируса, имао је скандалозну изјаву када је рекао "да је Србија по стопи смртности боља и од неких најразвијенијих земаља".

Зоран Гојковић (Фото: Јутјуб)

На редовној конференцији за новинаре у Палати Србије чланова Кризног штаба Владе за сузбијање епидемије коронавируса, Гојковић је јуче износио најновије податке о епидемиолошкој ситуацији у Србији.

Одговарајући на питања новинара о изјави члана СЗО да је ситуација на Западном Балкану забрињавајућа, др Гојковић је рекао да се о успешности земаља може говорити тек када се пандемија заврши и да је сада тешко поредити стања.

“Неке земље су тек изашле, неке тек улазе у епидемије, а земље Западног Балкана успешно су се бориле у првом кругу. Србија је предњачила у овој борби и имали смо најмању смртност. Први смо и изашли из овог круга, док су друге земље теже поднеле епидемију и имале су велику смртност”, рекао је Гојковић.

Након што је рекао да ће се тек видети како ће се њихово релаксирање мера одразити на други талас или пик епидемије, Гојковић износи невероватну оцену:

“И даље је Србија по стопи морталитета, односно умрлих пацијената једна од најуспешнијих земаља и пуно, пуно успешнија од много богатијих и много развијених земаља и Европе и света”.

Ову изјава наишла је и на оштре критике корисника друштвених мрежа. Наиме, један од коменатара био је “Госпођо Брнабић да ли је и за вас ово успех?”.

“Може ли неко од струке да ово преведе? Или је ово дословно”, само је неки од коментара на твитеру.

“Успешно умиремо и по томе смо најбољи… Тако ја доживљавам”, каже један твитераш.

Други оцењује ” Реално, кидамо обољевање и умирање, и то одавно, а не као неки, тек сад кад је дошао овај вирус”.

Ово међутим није једини скандалозан наступ Гојковића.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић постао је једно од најпознатијих лица у Србији, наступајући као члан Кризног штаба на конференцијама за новинаре.

Прославио се прво изјавом о стоматологу из Новог Сада Станиславу Остојићу, против ког је покрајинска власт покренула кривичну пријаву јер је наводно “намерно радио заражен”, а ког данима нису хтели да хоспитализују.

Упркос свему томе и свим доказима да је тражио помоћ на време, Покрајински секретар за здравство Гојковић је свега пар дана по његовој хоспитализацији затражио покретање кривичне пријаве против зубара, јер је “свесно са симптомима ишао у ординацију”. Гојковић није коментарисао доказе о пропустима у процедури, само је изјавио како “није мислио на тог стоматолога”.

Непуних месец дана касније, Остојић је преминуо.

Уследиле су изјаве о готово идиличној слици здравственог система у Војводини, коју је нарушио текст новинарке Ане Лалић, која је објавила сведочења медицинских радника у Клиничком центру Војводине о томе да им недостаје заштитне опреме и да се баш не поштују утврђене процедуре, те да поједини радници прете штрајком, јер немају заштитну опрему.

Гојковић је оштро одбацио наводе о хаосу у тој медицинској установи, а онда оценио да те “лажи пласирају они који су незадовољни својим статусом и позицијама”, алудирајући на оне који су били на руководећим местима за време претходне власти.

Клинички центар Војводине спровео је интерну истрагу како би установио ко је одавао информације Ани Лалић, а формирање комисије и истрагу је наложио управо Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Овај специјалиста ортопедије је иначе познат и по лажном лекарском извештају о прегледу који није обавио, утврдивши притом повреде које никада нису задобијене и то код особе која није ни била у његовој ординацији. На крају је такав лажни извештај оверио печатом свог колеге специјалисте ортопедије без његовог знања, фалсификујући чак и његов потпис.

Иако је оптужен да је издавањем лажираног лекарског уверења починио кривично дело фалсификовања исправе, Гојковићу није суђено јер је у августу 2013. године склопио договор са Тужилаштвом о примени института опортунитета, чиме је избегао кривично гоњење уплаћујући одређену суму новца у хуманитарне сврхе.

Још један скандал везан је за Гојковићево име, а то је да је у Клиничком центру Војводине, по његовом доласку на место Покрајинског секретара за здравство запослено скоро стотину људи на одређено време, на терет секретаријата. Међу њима нашло се и шесторо људи који су редом постављани на кључна места у финансијском сектору КЦВ, а касније запсолени на неодређено. Сви они су индикативно, у пријатељским и кумовским односима са секретаром Гојковићем.

Прочитајте ОВДЕ  да ли корона може да се добије два пута.

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА