Најновије

ДОЛАР ПРЕД ПОНОРОМ! Валута САД губи светски трон, Америци прети колапс! Турска и Русија покренуле лавину!

Амерички долар би могао да нестане као глобално доминантна валута, а тржиште САД да доживи колапс због растућег државног дуга, оценио је Жу Мин, бивши високи функционер Међународног монетарног фонда (ММФ).

Долар (Фото: pixabay. com)

Упозорење Жу Мина долази у тренутку када се очекује да Сједињене Државе удвоструче мере фискалних стимулација за ублажавање кризе услед пандемије вируса корона, преноси РТ.

Конгрес тренутно разматра нову рунду помоћи која ће коштати најмање 1.000 милијарди долара, а до сада је већ одобрено 2.000 милијарди.

Док америчке Федералне резерве настављају агресивну монетарну политику, постоји ризик од губитка поверења у долар, каже Жу, који је био заменик извршног директора ММФ од 2011. до 2016. године. Он је тренутно шеф Националног финансијског института на Цингуа универзитету у Пекингу.

„Забринутост није само у томе да ли ће долар имати акумулирани пад од 30 одсто у будућности, већ да ли ће се догодити изненадна експлозија губитка поверења у америчку валуту, која би довела до колапса њеног тржишта“, рекао је Жу за „Саут чајна морнинг пост“.

Он је додао да су сада компаније много рањивије него током светске економске кризе 2008. године, јер су ниске камате драматично повећале обим њиховог задуживања.

Он је објаснио да су Федералне резерве успеле агресивном политиком да доведу до олакшања финансијског стања и да су спречиле даљи пад економије, али многе компаније и даље клизе ка банкротству због прихватања мера у борби против вируса корона и дугог трајања пандемије.

„Дакле, питање да ли ће бити финансијске кризе зависи од тога да ли ће велике компаније отићи у банкрот и да ли ће доћи до скока њихове задужености, што би могло довести до државне кризе“, рекао је Жу.

Амерички експерт за економију и финансије Аласдер Маклеод изјавио је да би до краја 2020. године куповна моћ долара могла бити у потпуности уништена, а у том случају би цене злата и сребра достигле невероватне вредности, преноси портал „УСА вочдог“.

Према речима Маклеода, надвија се банкарска криза која би се могла манифестовати већ за месец дана. Велика је вероватноћа да ће тржиште акција и државних обвезница, укључујући и амерички долар, изгубити вредност.

„То ће бити историјска лекција. Све може нестати преко ноћи. Ако валута на којој је све засновано пропадне, пропашће и друге активе“, упозорио је он.

Маклеод истиче да се у будућности могу очекивати прекиди када је реч о испорукама злата на будуће (терминско) тржиште. Део банака би се могао суочити са проблемом у извршавању својих обавеза – једноставно неће имати злата за своје клијенте. То може довести до губитка поверења.

Због тога експерт препоручује банкама да праве резерве племенитих метала, како би сачували своју уштеђевину од потпуног губитка током предстојеће банкарске кризе.

И велике светске силе убрзано купују злато. Турска је у јануару на светском тржишту купила 16,2 тоне овог племенитог метала, а Русија 8,17 тона, објавио је Светски савет за злато.

Како је почетком године пренео руски лист Известија, те две државе су у јануару биле рекордери по куповинама злата. Русија је у јануару купила за 30% више злата него годину дана раније и први пут је удео злата у њеним златно-валутном резервама прешао границу од 20% и износи 20,6%.

Русија такође мења своје међународне резерве, смањујући удео америчког долара у корист других валута и злата. ЦБР је прошле године известила да је за 12 месеци, од марта 2018, удео папирнате америчке валуте опао са 43,7 процената на 23,6 одсто.

Турска централна банка је недавно саопштила да су турске фирме почеле да користе плаћања у јуану за робу увезену из Кине, што је у складу са аранжманом који су прошле године потписале централне банке две државе.

Нова руска нуклеарна поморница 885М зарања у августу!  Прочитајте ОВДЕ   све детаље.

Извор: rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА