Најновије

СУКОБ АМЕРИКЕ И КИНЕ: Америчке дипломате напустиле конзулат у Ченгдуу по истеку рока!(ВИДЕО)

Кина је наредила Сједињеним Америчким Државама да затворе конзулат у граду Ченгдуу, као одговор на захтев Вашингтона да се затвори кинески конзулат у Хустону.

Конзулат у Ченгдуу (Фото: Јутјуб)

Америчке дипломате напустиле су конзулат у Кинеском граду Ченгдуу, након што је истекао рок од 72 сата.

Кина је наредила затварање као одговор наредбе Сједињених Држава да се прошле недеље затвори кинески конзулат у Хјустону.

Пре истека рока у понедељак, особље је напустило зграду, табла је уклоњена и спуштена је америчка застава.

Кинеско министарство спољних послова је изјавило да су кинески званичници ушли у просторије по истеку рока и "преузели" зграду.

Портпарол америчког Стејт Департмента је изјавио: "Конзулат је 35 година био центар наших односа са људима у Западној Кини, укључујући Тибет".

"Разочарани смо одлуком Комунистичке партије Кине и трудићемо се да будемо у контакту са људима у овом битном делу регије преко наших других институција широм Кине."

Када је конзулат затворен, локално становништво се окупило испред, а многи су махали кинеским заставицама и правили селфије.

Тензије између Америке и Кине расту због неколико кључних питања.

Последњих месеци Трамп се више пута сукобљавао са Пекингом око трговине, пандемије корона вируса и наметања контроверзног новог закона Кине о безбедности у Хонг Конгу.

Из Министарства спољних послова Кине кажу да је затварање конзулата легитиман и неопходан одговор на непотребну реакцију САД.

"Тренутна ситуација између Кине и Сједињених Држава је нешто што Кина не жели да види и целокупну одговорност за то сноси Америка".

Амерички конзулат у Ченгдуу, који је основан 1985. године и у коме је тренутно запослено више од 200 људи, стратешки је важан због близине Тибета, кажу дописници.

Кинески медији објавили су снимке камиона како напуштају амерички конзулат, као и радника који уклањају дипломатске натписе са зграде.

У понедељак ујутру, државна телевизија ССТВ објавила је видео скидања америчке заставе.

Полицајци су се налазили испред зграде некадашњег конзулата, пожурујући пролазнике да наставе својим путем.

Ипак, чули су се повици када је аутобус са затамљеним стаклима напустио зграду у понедељак, преноси агенција АФП.

Када су кинеске дипломате одлазиле из Хјустона, такође су се чули повици демонстраната.

Шта се десило са кинеским конзулатима у Америци и које су оптужбе?

Кинеска научница осумњичена је за превару са визама и прикривање веза са војском побегла је у кинески конзулат у Сан Франциску, после разговора са агентима ФБИ.

Тужиоци наводе да је овај случај део кинеског програма за слање тајних војних научника у Сједињене Америчке Држава.

У пријави тужилаштва савезном суду у Сан Франциску се наводи да је окривљена, Јуан Танг, радила као биолошкиња на калифорнијском Универзитету у Дејвису.

Према овим подацима, током разговорима са ФБИ агентима прошлог месеца, рекла је да није служила у кинеској војсци.

Међутим, наводи се у документу, истрага је открила фотографије на којима носи војну униформу, а током претраге куће пронађени су додатни докази који указују на њену повезаност са кинеском Народноослободилачком армијом.

"У једном тренутку после претреса и разговора 20. јуна 2020. године, Танг је отишла у кинески конзулат у Сан Франциску, где је и остала према проценама ФБИ", пише у судској пријави, о којој је први извештавао сајт Аксиос.

У извештају се додаје: "Као што показује случај Танг, кинески конзулат у Сан Франциску пружа могућу сигурну луку за представника Народноослоболачке армије Кине да избегне кривично гоњење у САД".

Тужилаштво каже да ово није изолован случај, али "чини се да је део програма који спроводи Народноослобилачка армија" за слање војних научника у САД под лажним изговорима.

У документу се такође наглашавају случајеви двојице других истраживача ухапшених у Калифорнији током последњих недеља због лагања о њиховим наводним везама са војском.

Као одговор на то, Трампова администрација је наредила затварање кинеског конзулата у Хјустону, уз образложење да Америка на тај начин спречава крађу интелектуалне својине.

Кина је осудила потезе против њених научника и конзулата у Америци.

Портпарол министарства спољних послова Кине Ванг Венбин оптужио је америчку администрацију да користи изговоре да ограничи, узнемирава или напада кинеске научнике у земљи.

Стејт Департмент се огласио мало после Ванговог обраћања новинарима.

"Наложили смо затварање конзулата у Хјустону да би заштитили америчку интелектуалну својину и личне податке", рекла је Морган Ортагус, портпаролка Стејт Департмента.

Конзулат у Хјустону је један од пет кинеских дипломатских представништава у Америци, не рачунајући амбасаду у Вашингтону.

Након сукоба око конзулата у Хјустону, председник Доналд Трамп запретио је да ће затворити још кинеских конзулата.

Конзулат у Хјустону у уторак је доспео у жижу јавности када су људи који гледају на двориште зграде приметили неколико запаљених канти.

На снимцима се види како људи бацају нешто што је изгледало као папир у канте за смеће.

Позване су хитне службе, али из полиције у Хјустону кажу да им није био одобрен приступ.

Америчка администрација је прошле среде дала Кини 72 сата да затвори конзулат "ради заштите америчке интелектуалне својине и приватних информација Американаца".

Државни секретар Мајк Помпео је рекао:

"Износимо јасна очекивања о томе како ће се понашати Комунистичка партија Кине. А када то не ураде, предузећемо кораке који штите амерички народ, и нашу националну безбедност, а такође штите нашу привреду и радна места".

Ванг Венбин, портпарол кинеског министарства спољних послова, рекао је да је овај потез "нечувен и неоправдан".

Шта подстиче напетости између Кине и САД?

Тренутно постоји више тачки сукоба између Пекинга и Вашингтона. Неке од најозбиљнијих су:

Коронавирус: Председник Трамп више пута је помињао Ковид-19, чији су први случајеви пријављени у Вухану крајем 2019. године, као "кинески вирус". Такође је тврдио да потиче из кинеске лабораторије, упркос томе што су његови обавештајци рекли да "није га није направио човек нити је генетски модификован". Као одговор, кинески званичници су, без доказа, предложили да Ковид-19 можда потиче из Америке.

Трговина: Трамп је дуго оптуживао Кину за непоштене трговинске праксе и крађу интелектуалне својине, али у Пекингу постоји перцепција да САД покушавају да сузбију успон Кине као глобалне економске силе. Резултат сукоба је тарифни рат по принципу "мило за драго" између САД и Кине од 2018. године.

Хонг Конг: Наметањем новог кинеског закона о националној безбедности у јуну у Хонг Конгу довело до тога да су САД опозвале преференцијални економски третман региона. Трамп је такође потписао закон којим се намећу санкције званичницима који су кршили људска права. Пекинг је оптужио САД за "грубо мешање" у унутрашња питања земље, обећавши да ће се осветити

Прошлог уторка је Министарство правосуђа САД оптужило Кину да спонзорише хакере који су напали лабораторије у којима се развијају вакцине против корона вируса.

Оптужено је двоје кинеских држављана, који су наводно шпијунирали америчке компаније и имали помоћ агената државних служби.

Опасност од ланчане реакције

Ово је свакако значајан развој ситуације у дипломатском спарингу између Вашингтона и Пекинга.

Затварање кинеског конзулата у Хјустону уследило је убрзо након вести о расписивању америчке оптужнице против двојице мушкараца оптужених за шпијунирање развоја америчке вакцине по налогу кинеских обавештајних служби. Није познато да ли су два инцидента повезана. Али је јасно да је Трампова администрација одлучила да још гласније прозива Пекинг.

Усред кампање за реизбор председника, док су америчка економија и друштво снажно погођени пандемијом корона вируса, Трамп је закључио да постоји политичка предност у игрању на кинеску карту.

Сада постоји опасност од ланчане око-за-око битке, делом вођене америчким домаћим циљевима, што може већ комплексну тензију између Америке и Кине додатно отежати.

Објављени поверљиви документи председничке библиотеке САД из 1995. године!  Прочитајте ОВДЕ   све детаље.

Извор: BBC

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА