Најновије

СВЕДОЧЕЊА НАКОН 20 ГОДИНА: Слобу срушило 130 агената ЦИА

Операција рушења Слободана Милошевића, која је крунисана 5. октобра 2000. године, најуспешније је америчко деловање на изборе у једној земљи после другог светског рата. То тврди више од 130 бивших оперативаца и високих званичника ЦИА с којима је разговарао Дејвид Шимер, познати геополитички истраживач, сарадник универзитета Јејл и докторанд на универзитету Оксфорд.

Милошевић (Фото: Јутјуб)

Шимер је две године интервјуисао многобројне званичнике ЦИА за своју књигу "Намештено: Америка, Русија и сто година тајног мешања у изборе", која ће ускоро бити објављена. О делу онога што је чуо објавио је текст у магазину Форин аферс. Како наводи, од њих је сазнао да су уз разна насилна свргавања режима широм света Американци водили и софистицираније операције које су називали мешањем у изборе, а нису подразумевале употребу силе, већ помагање противницима власти (у нашем случају ДОС, Отпор...) и разне акције дискредитовања оних који воде земљу, односно у СР Југославији Слободана Милошевића и његових сарадника.

Бивши оперативци ЦИА Шимеру посебно су апострофирали две такве операције: рушење Милошевића 2000. године и акцију у Ираку пет година касније. Ова прва, код нас, сви су истакли, била је неупоредиво успешнија.

- ЦИА је потрошила милионе долара радећи против Слободана Милошевића. У другом случају, поводом Ирака, 2005. године, ЦИА је устукнула. У оба случаја креатори америчке политике извагали су потенцијалну корист и ризике - наводи Шимер и додаје да му је Леон Панета, шеф кабинета председника Била Клинтона од 1994. до 1997, рекао да је "Милошевић перципиран као лош тип са лошим утицајем и као неко ко ће тај део света окренути наглавачке уколико не буду предузети кораци да се заустави".

Ево шта су Шимеру испричали људи из ЦИА с којима је разговарао, понекад, како истиче, сатима.

Џејмс О'Брајан, Клинтонов специјални изасланик за Балкан: Давали смо доларе на све стране

Избори из 2000. године представљали су добру прилику. Не знам да ли смо јавно рекли да је наш циљ смена режима, али нисмо сматрали да је Милошевић у стању да води нормалну државу. Од средине 1999. године до последњих месеци 2000. јавне и приватне америчке организације потрошиле су око 40 милиона долара на програме у Србији, не само на подршку опозицији него и независним медијима, грађанским организацијама и иницијативи "Изађи и гласај". Путем оваквог отвореног ангажмана намеравали смо да доведемо у ред изборно игралиште, којим је Милошевић хтео да манипулише.

Џон Сајфер, оперативац ЦИА, после избора постао шеф испоставе ЦИА у Србији: То је била најуспешнија ЦИА операција те врсте

Док су Стејт департмент, агенција за међународни развој (УСАИД) и америчке НВО јавно утицали на српске изборе, ЦИА је то исто чинила у тајности. За период између 1991. и 2014. године, док сам био на служби у оперативи ЦИА, познат ми је само један случај успешне операције мешања у изборе. То је Србија, 2000. године. Постојао је тајни рад подршке Милошевићевој опозицији. Након што је Клинтон обавестио одабране чланове Конгреса, ЦИА се бацила на посао подршке, финансирања и пружања помоћи специфичним кандидатима опозиције, то је била главна ствар.

Агенција је упумпала милионе долара у антимилошевићевску кампању, углавном кроз састанке са кључним сарадницима лидера српске опозиције, и то ван државних граница, при чему им је на лицу места даван новац у кешу. Измерити наш утицај је тешко. Али српски државни функционери су иза затворених врата исказали захвалност ЦИА за своју победу. Многи од кључних играча који су постали руководеће фигуре у потом формираној влади наставили су да се састају са нама и наставили су да нам говоре да су наши напори довели до њиховог успеха, у смислу да смо им помагали око свега, од рекламирања преко финансирања до начина на који су деловали током кампање.

Трент Лот, шеф већинске групе у Сенату САД: Милошевић је био ван контроле

Сећам се, након што сам саслушао брифинг о операцији ЦИА, дао сам пуну подршку. Милошевић је био потпуно ван контроле. Нисмо намеравали да извршимо инвазију, али у општем хаосу који је владао морали смо нешто да учинимо.

Даглас Вајс, оперативац ЦИА који је 2000. био стациониран на Балкану: Користили смо све могуће инструменте

Службеници ЦИА, за разлику од других државних службеника САД, могли су да оперишу у тајности. Због природе нашег рада нама је било далеко лакше да делујемо дубински у Србији него људима који су, да се тако изразим, више радили на површини. Умешаност америчке обавештајне заједнице у изборе била је темељна. Вашингтон је користио све инструменте наше националне моћи да оствари исход који би ишао у прилог САД. Сједињене Државе направиле су велику разлику и мешавина јавних и тајних подухвата довела је до позитивног исхода.

Стивен Хол, оперативац ЦИА који је 2000. био стациониран у региону: Нешто је морало да се учини на Балкану

Постојала је шира сагласност, не само у тајним службама него заиста у смислу једне опште политике, да је нешто морало бити учињено на Балкану. За Вашингтон изборна манипулација постала је крајње средство, а српски случај био је потпуни изузетак, делимично због Милошевићевих злочина, делимично због предусретљиве, кредибилне и атрактивне природе опозиционих политичара. У таквим случајевима, уопштено говорећи, циљеви оправдавају средства. Постоји ризик да ћете можда учинити нешто што неки сматрају неамеричким, али резултат је да један геноцидни манијак више није на власти.

Ево шта му је рекао Бил Клинтон: У Србији смо утицали на умове људи

Један од Шимерових саговорника на тему 5. октобра био је и тадашњи амерички председник Бил Клинтон. Како каже, Клинтон му је потврдио да је одобрио да се ЦИА умеша у изборе 2000. године у корист Милошевићевих противника.

- Нисам имао проблем с тим јер Милошевић је био хладнокрвни убица који је одговоран за смрт стотина хиљада људи. Тип је био ратни злочинац. Нисам сматрао Милошевића демократским кандидатом, сматрао сам да он покушава да се реши демократије. У Србији је фокус ЦИА био на томе да изврши утицај на умове њених грађана, а не да манипулише биралиштима. Нисмо покрали изборе или свесно лагали бираче са циљем да их навучемо да гласају за људе чију смо победу желели. Уместо тога, ЦИА је пружала новац и друге видове помоћи кампањи опозиције - преноси Шимер шта му је рекао Бил Клинтон, додајући да му је овај на питање зашто је тајна операција била дозвољена у Србији одговорио: "Постоји праг толеранције у броју жртава, а Милошевић га је прешао."

Прва операција 1948. у Италији

Прва тајна изборна операција ЦИА била је манипулација изборима у Италији 1948. године. Амерички обавештајни официри, како пише Шимер, ширили су запаљиву пропаганду, финансирали пожељног кандидата и организовали грађанске иницијативе (звучи познато, зар не, прим. аут.) како би центристичким политичким партијама у Италији обезбедили предност у односу на њихове левичарске конкуренте.

- Након што је италијанска комунистичка партија изгубила, операција из 1948. постала је, како ми је рекао главни интерни историчар ЦИА Дејвид Робарџ, шаблон за оно што је агенција потом чинила у многим земљама, надмећући се са КГБ, својим совјетским конкурентом. Од Чилеа и Гвајане до Ел Салвадора и Јапана, ЦИА и КГБ мешали су се у демократске изборе широм света.

Тајне исплате у Будимпешти

Мада се о исплатама у иностранству често писало и говорило, некадашњи лидери ДОС никада нису били спремни да јавно потврде такве приче. Уз неколико изузетака на српској страни, званичници ЦИА су први који отворено говоре о милионским сумама које су предаване директно на руке опозиционим емисарима ван граница тадашње СР Југославије. Састанци су, то се зна, најчешће одржавани у Будимпешти, мада се ишло и у Беч, Праг…

Шта Америка жели на Косову прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА