Најновије

ШИПТАРИ СУ СИГУРНИ У ПОМОЋ ИЗ ВАШИНГТОНА, БЕЗ ЊЕ НЕЋЕ МОЋИ НИШТА: Коначни споразум незамислив без САД, ЕУ не може сама

Социолог и политички аналитичар Артан Мухаџири оцењује да је за Албанце на Косову и Метохији незамисливо да коначни споразум између Приштине и Београда буде постигнут без активног учешћа САД, истичући да данашњи разговори координатора за дијалог Скендера Хисенија у Вашингтону имају за циљ да се истакне улога америчке администрације у наставку дијалога.

Координатора за дијалог Скендер Хисени (Фото: Јутјуб)

Мухаџири такође додаје и да одлазак Хисенија у Вашингтон има двоструки значај.

– Прво, у име (тзв.) косовске владе Хисени жели да потврди свим странама укљученим у дијалог да су Сједињене Америчке Државе фундаментални савезник (тзв.) Косова и да у том смислу неће бити никаквих промена. Као друго, Хисени настоји да придобије наклоност и подршку (тзв.) косовских грађана, који према глобалним истраживањима јавног мњења традиционално важе за народ који је највише проамерички оријентисан и који има несумњиво поверење у америчку администрацију, па је с тога наставак дијалога (тзв.) Косова и Србије без активног учешћа САД је готово незамислив – наглашава Мухаџири.

Он даље наводи да се од почетка 90-их година ниједан велики међународни пројекат или важан социополитички споразум у региону није финализовао без суштинске сарадње између САД и ЕУ. С тим у вези каже да је илузорно помислити да овог пута може бити другачије, односно да ЕУ може сама да води и оконча дијалог лажне државе и Србије.

– Европска Унија нема ни симболички капитал, ни прагматични потенцијал да сама успешно заврши овај подухват на релацији (тзв.) Косово – Србија и зато интензивирани покушаји у овом смеру последњих недеља, више личе на формална одмеравања снага, него на квалитативно конципиране идеје. Без детаљне рационалне и реалистичне обраде готово безбројних питања, од историјско-политичких до људских и јако емоционалних, неће бити никакве вероватноће за завршни споразум између (тзв.) Косова и Србије – каже Мухаџири.

На крају подвлачи да су очекивања од постизања коначног споразума између окупиране српске покрајине и Србије са свих страна велика, поготово због непрекидних „популистичких изјава политичара“ и зато ће бити потребна, како додаје, „изванредна воља и енормни притисци, уз прагматична обећања и конкретне подстицаје“, да би се овај историјски договор постигао.

Слобу срушило 130 агената ЦИА, више о томе ОВДЕ!

Извор: kosovo-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА