Најновије

АЛАВ, ЛАСКАВ, ПОСЛУШАН: Ово је профил идеалног Вучићевог премијера!

У ишчекивању имена новог српског премијера, саговорници кажу да ће, с обзиром на претходно искуство, избор Александра Вучића више зависити од особина и послушности будућег председника владе, него од саме стручности.

Александар ВУчић (Фото: Јутјуб)

Име премијера, састав владе и наставак заседања скупштине, како је портал Нова.рс писао, а потврдио председник Србије, уместо 25. августа како је било најављено, сачекаће почетак септембра и завршетак састанка представника Београда и Приштине у Белој кући.

Док јавност нагађа ко би то могао бити, те да ли ће Ана Брнабић остати на тој функцији или Вучић припрема још једно изненађење, наши саговорници из области политичке аналитике сматрају да ће новог премијера кандидовати његова послушност, ласкавост, те тежња за функцијом изнад свега.

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић убеђен је да ћемо и овог пута имати октроисаног премијера, односно човека или жену која није добила подршку бирача да ступи на ту функцију, већ је избор једног човека – Александра Вучића.

“Премијерка Ана Брнабић је такође била октроисана премијерка. Њу је лично изабрао Вучић, иако сасвим сам сигуран три четвртине бирача СНС не би подржало њен избор. Ипак, она је три године обављала ову функцију и нико у СНС није смео ни да зуцне, иако је читаво руководство било против тога.

Тај нови премијер мора да личи управо на Брнабићеву, коју је Вучић представио као експерта, а да ми нисмо још сазнали за шта је она тачно експерт осим у послушности и ласкавости. Јер, како је сама у више наврата говорила, она се ни у шта не разуме, ни о чему не зна ништа, све зна шеф и шеф о томе одлучује, а шеф је Вучић. Такву особу можемо да очекујемо и овога пута”, наводи Миливојевић за Нова.рс.

Кад говоримо о особинама, Миливојевић додаје да би се на тој листи могле наћи и карактеристике потенцијалних кандидата за премијера, Бранислава Недимовића и Милоша Вучевића.

“Недимовић је био први на листи СНС и логично би било да он буде мандатар, а сад може и не мора, он ћути и допушта да са њим бришу под. Са друге стране, породица Вучевић је врло блиска породици Вучић, тако да је и то ставка која мора да краси будућег председника владе. Вучић ће бирати оног ко ће му бити најлојалнији, ко ће да прихвати све његове налоге и да слуша наређења”, сматра Миливојевић и додаје да је врло значајна у целој причи и “Вучићева фиока”, односно материјал за уцену потенцијалног премијера, као гарант послушности:

“Па он нам је лично јутрос открио да је његова идеја била да се железничка станица претвори у музеј, као и да се споменик Димитрија Туцовића уклони са Славије и да се на то место постави фонтана. Значи то њему треба, неко ко ће да спроводи све његове замисли без поговора”, истиче Миливојевић.

Душан Јањић из Форума за етничке односе сматра да постоје две могућности.

“Уколико се Вучић одлучи за коалициону владу, то може бити било ко из прошлог сазива, па врло вероватно и сама Ана Брнабић. У овом случају, Вучићу је важно само да се настави курс претходне Владе, што би она у сваком случају обезбедила. Уколико будемо имали, како је он назива, концентрациону владу, онда очекујем да иде на стручност. Да на место премијера постави кадар из СНС, који се квалификује својом стручношћу, али и угледом у самој странци.

Поред тога, потребно је да тај неко њему буде веран и лојалан, послушан свакако. Према мом мишљењу, у овом случају не бих се чудио да његов избор падне на Јоргованку Табаковић. Она се показала као гувернерка, а у странци је поштују. Вучићу би свакако од значаја била и њена утицајност у косовском лобију”, закључује Јањић.

Прочитајте ОВДЕ   ко је то хапшен јер је “лајао” на Вучића.

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА