Најновије

Пленковић на Голом отоку

Хрватски премијер Андреј Пленковић положио је венац код владине спомен плоче на Голом отоку и запалио свећу код спомен крста.

Андреј Пленковић (Фото: Јутјуб)

Он је то учинио поводом Европског дана сећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима.

Спомен плоча подигнута је у знак сећања на жртве комунистичког режима страдале на Голом отоку на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима.

Пленковић је истакао да је важно неговати културу сећања јер, како је рекао, без истине нема ни свести нити поштовања према жртвама нити поирења у контексту сваког европског народа па тако и хрватског.

"Поводом Европског дана сећања на жртве тоталитарних и ауторитарних система данас смо на Голом отоку да бисмо одали почаст, у овом конкретном случају, жртвама комунистичког режима, који је један од тоталитарних система који је обележио историју 20. века, а исто тако Хрватске и хрватскога народа. Не само оних који су овде релативно кратко након другог светског рата завршили у контексту Информбироа, него и касније бројни политички затвореници", рекао је Пленковић.

На новинарско питање да ли ова посета говори о новом смеру Хрватске, с обзиром на то да ће се почаст одавати и у другим местима у Хрватској, Пленковић је рекао да су то одвојене ствари, преноси Хина.

"То су две одвојене ствари. Овде смо на Еувопском дану сећања у контексту тоталитарних система. Одлазак потпредседника Владе Медведа у Груборе 25. августа с потпредседником Милошевићем је другога карактера који се односи на злочине који су почињени наравно пре свега према Хрватима и хрватском народу у Домовинском рату, а онда нажалост и неколико тих пропуста, недела која су била и против грађана српске националности у Хрватској. Мислим да је добро да искажемо поштовање према свим жртвама," рекао је Пленковић

Током Првога светског рата на Голи оток су били интернирани ратни заробљеници, а од 1948. на њему је био злогласни југославенски затвор за политичке затворенике.

На оближењему Св. Гргуру било је женско одељење тог затвора. Од 1956. на Голом отоку су затварани починиоци тешких крицвичних дела. Затвор је престао да ради 1988, а 1989. је напуштен и данас је у оронулом стању.

Уочи избора нови скандал у Црној Гори - Ђукановић и на овај начин покушава да остане на власти!  Прочитајте ОВДЕ   све детаље.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА