Најновије

ДРИТАН АБАЗОВИЋ: Ђукановић неће добровољно предати власт! Врши се велики притисак на мене, под полицијском сам заштитом

Лидер УРЕ Дритан Абазовић ових је дана дао на десетине интервјуа. Један од најзначајнијих је свакако за познати њемачки политички недјељник Шпигл.

Дритан Абазовић (Фото: Јутјуб)

У разговору са веома добрим познаваоцем политичких прилика у овом региону Кеном Версецком председник УРЕ је говорио о исходу избора и постизборној ситуацији у Црној Гори.

На питање о протесном окупљању пред његовом кућом у Улцињу, Абазовић је одговорио: „Те вечери нисам био тамо. Кад сам сазнао за то, прво сам рекао у шали: људи су ме дошли подржати. Истина је, врши се велики притисак на мене, тренутно сам и под полицијском заштитом“.

На Версецкову констатацију да то звучи веома озбиљно, лидер УРЕ је казао: „Знам да постоји много људи који би ми могли нешто учинити, али не бојим се. Претње су цена коју плаћамо као политичари. А оне су такође логичне у тренутној ситуацији, ако узмете у обзир једну ствар: након овог изборног резултата у земљи има веома много људи који могу пуно изгубити.

Црна Гора је недавно први пут у својој историји била сведок демократског избора владара, председник Мило Ђукановић и његова „Демократска партија социјалиста“ (ДПС) претрпели су велике губитке на изборима 30. августа.

После три деценије, „Миловог система“, држава се суочава са фундаменталном политичком променом. Три изборна савеза имају танку већину у парламенту и желе да владају заједно, пише Шпигл  у уводу, али и истиче проблем – Ови савези су политички изузетно хетерогени, у распону од српских националиста и Путинових пријатеља до социјално либералних зелених.

Дритан Абазовић је лидер најмањег од ова три савеза, либерално-зелене коалиције „Црно на бијело“. На изборима је добила 5,5 одсто гласова. По писању Шпигла, сматра се да је овај савез преврнуо вагу. Абазовић је због тога тренутно најтраженији политичар у Црној Гори.

Господине Абазовићу, избори у Црној Гори се сматрају историјским за земљу. За какав систем су гласали грађани?

Први пут у историји наше земље дошло је до политичке промене на изборима, упркос свим манипулацијама. Грађани су гласали против аутократског система у којем су се председник Мило Ђукановић, његова породица и још неколико људи односили према земљи и експлоатисали је као према њиховом приватном власништву.

У западној политици и дипломатији, на Ђукановића се не гледа као на непроблематичног, већ барем као на прозападног.

Ђукановић је само тврдио да је прозападњак. Никада се није залагао за стварне демократске вредности Запада.

Зар то није препознато на Западу?

Постоји концепт стабилократије. Неки политичари у ЕУ аутократе региона западног Балкана виде као гаранте стабилности. То је велика грешка. Права демократизација се не може постићи стабилократама попут Ђукановића. Уместо јаких лидера, ЕУ би требало да подржи јаке демократске институције. Ђукановић је проширио утисак у ЕУ да ван њега може постојати само апокалипса у Црној Гори. Желим да уверим Европу да то није истина.

Дакле, Ђукановић се неће добровољно одрећи своје власти?

Мој утисак је: Не – или бар не тако лако.

Да ли би могло бити изазваних немира?

Надам се да неће. Прошле недеље било је напада на муслиманске институције. Нејасно је ко су починиоци. Мислим да је само једна политичка снага тренутно заинтересована за такве инциденте – то су Ђукановић и његова странка.

Три коалиције које заједно сада имају уску парламентарну већину изузетно се разликују. Можете ли уопште владати заједно?

Да, то је могуће јер смо у претполитичкој фази. Никада нисмо имали суштинске промене. У Црној Гори се не ради о промени политичког програма, већ о крају аутократије и путу ка демократској будућности.

"Србија је признала Косово, Вучић је понизио свој народ!" Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА